Dječaci su biološki osjetljiviji od djevojčica, a uče ih da budu čvršći

Dječaci su biološki osjetljiviji od djevojčica, a uče ih da budu čvršći
Foto: Instagram

JOŠ kao mala djeca, dječaci su naučeni da trebaju biti čvrsti i izdržljivi. Uče ih da su emocije više "ženska stvar", a to često dovodi da dječaci ne znaju kako pravilno izraziti svoje emocije i odrasti u ljude koji ne znaju kako se nositi s vlastitim osjećajima, piše Bright Side.

Mozak dječaka i djevojčica razvija se različito

U usporedbi s mozgom djevojčica, muški je mozak teži, s većim hipotalamusom. Razlog je što dječaci u trećem tromjesečju trudnoće dobivaju testosteron, što, osim što otežava mozak, također pospješuje veću mišićnu masu.

Ovo dječacima pomaže u pogledu fizičke snage, ali im istovremeno nedostaju određene kvalitete kao što je kontrola emocija.

Djevojke sazrijevaju brže od momaka

Mozak djevojčica razvija se puno bržim tempom od mozga dječaka. Prema jednom istraživanju, mozak novorođene djevojčice psihološki je sličan mozgu dječaka koji ima četiri ili šest tjedana. Dječaci nastavljaju razvijati mozak sporijom brzinom u usporedbi s djevojčicama, čak i u poznim godinama.

Dječaci su osjetljiviji na stres majke

Studija također pokazuje da su muški embriji podložniji materinjem stresu. Čak i u trenutku začeća, muškarci su ranjiviji od žena. Pored toga, muški su embriji skloni poremećajima poput cerebralne paralize. Dječaci, također, imaju veće izglede biti prerano rođeni.

Sve to dovodi da su dječaci osjetljiviji nakon porođaja, što ukazuje da pružanje manje pažnje i emocionalne naklonosti dječacima u odnosu na djevojčice, nije dobra ideja.

Kako stvoriti pozitivno emocionalno okruženje za dječake

1. Ohrabrite svog dječaka da izrazi svoje emocije izgradnjom povjerenja.

2. Pažljivo slušajte njegove misli i probleme i ne žurite pri davanju savjeta.

3. Čitajte mu knjige koje promoviraju njegu, empatiju i zahvalnost.

4. Od malih nogu počnite s njim razgovarati o osjećajima i emocijama.

5. Svakodnevno mu pružajte bezuvjetnu ljubav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara