Dječak koji je rođen bez kože napokon može osjetiti dodir majke

Dječak koji je rođen bez kože napokon može osjetiti dodir majke
Foto: GoFundMe

KAD je Priscilla Maldonado rodila svoje sičušćno dijete teško svega jedan i pol kilogram, odmah se vidjelo da mu na tijelu nedostaju veliki komadi kože. Uz to, očni kapci su mu bili spojeni i imao je velikih problema s disanjem.

"Tijekom trudnoće nije bilo ničeg sumnjivog, sve je bilo normalno, a kad se rodio, od vrata prema dolje, s prednje i stražnje strane tijela nije imao kožu, čak ni na nogama", ispričala je Maldonado.

Novorođenče je prva tri mjeseca provelo na intenzivnoj njezi, nakon čega su uslijedile brojne operacije. Sada, nakon transplantacije kože, maleni Ja'bari može nositi odjeću, a imao je i prvi tjelesni kontakt sa svojom obitelji. 

Koža koju su liječnici koristili za transplantaciju uzgajana je u laboratoriju u Bostonu, koji je specijaliziran za žrtve opeklina, a uzima se iz stanica na stražnjem dijelu uha.

"Sad ga mogu poljubiti i dodirivati. Iako nas i dalje zbog zatvorenih kapaka ne može vidjeti, interaktivan je i veseo. Oporavlja se izvanredno, ali mu još predstoji dug put i niz poteškoća koje treba savladati", kaže majka koja vjeruje kako njezin sin ima svrhu na ovom svijetu, jer bi u suprotnom vjerojatno umro pri rođenju ili prije.

Već je podvrgnut i dvjema operacijama kako bi mu razdvojili kapke, ali operacije nisu bile uspješne.

Dječakovo ime Ja'bari znači borac i ratnik, a dao mu ga je djed prije nego što su saznali za njegovo stanje.

"Ovo ime točno odgovara onome kroz što sada prolazi", zaključila je majka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara