Energične vježbe su sigurne i zdrave za trudnice u trećem tromjesečju

Energične vježbe su sigurne i zdrave za trudnice u trećem tromjesečju
Foto: 123RF

NOVO istraživanje otkrilo je da je su energične vježbe sigurne i zdrave za žene u trećem tromjesečju trudnoće.

Odavno je utvrđeno da umjerena tjelesna aktivnost može biti od velike koristi za trudnice, kao i da aktivne trudnice imaju manju vjerojatnost da će pretrpjeti zdravstvene komplikacije. No, postojale su oprečne informacije o intenzivnijem vježbanju, posebno u trećem tromjesečju trudnoće, zbog čega su mnoge žene odlučile prestati trčati ili ići u teretanu zbog straha da ne nanesu neku štetu nerođenoj bebi.

Međutim, novo istraživanje, koje je objavio The Conversation, otkrilo je da se čini da je energična tjelovježba sigurna za trudnicu i njezinu bebu, čak i u trećem tromjesečju.

Stručnjaci su pregledali rezultate ukupno 15 studija kojima su obuhvaćene 32.703 trudnice. Ni jedan slučaj nije pokazao značajnije povećanje rizika kada se radilo o energičnom vježbanju. Kod budućih mama s prekomjernom težinom vježbanje je smanjilo povećanje tjelesne težine, iako nije imalo utjecaja na žene koje su već imale zdravu težinu.

Istraživanje je također otkrilo da je vježbanje povezano s nešto manjom šansom da se dijete rodi prijevremeno.

Na kraju, što se smatra energičnom vježbom? To u osnovi znači vježbanje do intenziteta pri kojem možete održavati normalan razgovor, poput umjereno brzog trčanja ili intervalnih treninga na sobnom biciklu. Kod treninga visokog intenziteta ne možete izgovoriti cijelu rečenicu. Istraživači ne znaju koliki je rizik od treninga visokog intenziteta za trudnice.

Prije nego što se upustite u bilo kakav oblik tjelesne rekreacije u trudnoći, posavjetujte se s liječnikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara