Evo zašto roditelji dijete nikad ne bi smjeli kažnjavati batinama

Evo zašto roditelji dijete nikad ne bi smjeli kažnjavati batinama
Foto: 123RF

UDARITI dijete mnogi smatraju ekstremnim načinom kažnjavanja i zato to ne prakticiraju, a sada se pokazalo da su u pravu. Čak i blag udarac koji zadate djetetu može ostaviti ozbiljne posljedice na njegovo mentalno zdravlje.

Američka akademija pedijatara (AAP) otkrila je da će djeca koju roditelji tuku vjerojatnije razviti agresivna ponašanja. Također, takva djeca su pod povećanim rizikom od mentalnih poremećaja.

AAP je nadopunio listu svojih savjeta za roditelje i napomenuo da bi trebalo izbjegavati i verbalno nasilje, koje može dovesti do poniženja i srama kod djeteta.

"Metode discipliniranja poput vikanja na dijete daju minimalni efekt kratkoročno, a nikakav dugoročno", upozoravaju iz AAP-ja te dodaju da kažnjavanje batinama na djecu, osim tjelesnog, ima i psihološki učinak.

"Djecu primarno treba učiti što je pozitivno ponašanje kroz razgovor. Primjerice, djetetu ćete reći 'Volim kad radiš…' i tako mu dati do znanja što bi trebalo činiti", savjetuju stručnjaci.

Još jedna metoda koju preporučuju je takozvani time-out. Ako dijete prekrši određeno pravilo, treba ga izdvojiti na onoliko minuta koliko ima godina. Primjerice, dijete u dobi od tri godine koje se neprilično ponaša trebalo bi za kaznu provesti tri minute samo u svojoj sobi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara