Imaju li friške trudnice doista jači osjet mirisa ili je to samo fantomski osjećaj?

Imaju li friške trudnice doista jači osjet mirisa ili je to samo fantomski osjećaj?

Foto: 123rf

UZ SVE simptome rane trudnoće koji variraju od žene do žene, pojačani osjet mirisa i samim time jače gađenje na određene mirise, čini se zajednički simptom svima. Barem u početku trudnoće. Odnosno u prvom tromjesečju. 
 
To je čini se simptom kojeg primjećuju svi.  Odjednom vas ili jako privlači miris neke hrane ili vam silno smeta parfem vaše kolegice, čak i vaš u kojem ste donedavno uživale. Jeste li se ikada zapitale od kud sada to i je li to možda samo zato što svi o tome pričaju pa odjednom i vi primjećujete baš svaki miris i smrad, koliko god oni nježni ili intenzivni bili? 

>>>Stvari na koje vas u trudnoći nitko nije upozorio<<<
 
Dr. William E. Schwizer, opstetričar i ginekolog u njujorškom Langone Medical Centeru pokušao je dati pravi odgovor, no, znate što - čak ni znanstvenici nisu baš sto posto sigurni zašto je to toliko svojstveno trudnicama. Naime, kako je istaknuo, čini se da velika većina trudnica prolazi kroz tu "mirišljavu fazu" i da je za to vjerojatno kriva povećana razina estrogena, karakteristična za početak trudnoće, no nitko zapravo još nije dokučio pravu vezu između tog hormona i tog pojačanog osjetila mirisa. 
 
 
Međutim, spomenuti doktor spominje da bi se ta veza možda mogla objasniti činjenicom da se zbog proširenja krvnih žila kojima u trudnoći kola veća količina krvi, automatski omogućuje i bolja apsorpcija mirisa kroz nazalne kanale. 
 
Poznato je i da su mirisi i okusi jako povezani pa zato neke trudnice upravo zbog pojačanih mirisa, i uopće promjene koje osjećaju kada im se neki mirisi jednostavno počinju gaditi, imaju mučnine. Jer mučnine doista mogu biti prisutne bez povraćanja, a tada je najčešće kriv upravo miris koji smeta i podiže želudac. 
 
No, postoje i trudnice koje uopće ne osjećaju mirise (jače nego inače), a postoje i one koje i kada baš ništa ne miriši osjećaju miris. To se zovu fantomski mirisi koje trudnice jednostavno umišljaju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara