Imate poteškoće s uspavljivanjem bebe? Ovi provjereni trikovi će vam sigurno pomoći

Imate poteškoće s uspavljivanjem bebe? Ovi provjereni trikovi će vam sigurno pomoći
Foto: Pixabay

BEZ brige, novi roditelji. Nećete izgubiti razum zbog toga što vaša beba ne želi olako zaspati. Iako je ovo vrlo iscrpljujući dio bebinog odrastanja, postoji nekoliko načina, prema preporuci stručnjaka, kako uspješno uspavati svoje novorođenče.

Reagirajte na prvi znak pospanosti

Veoma je važno uskladiti se s bebinim biološkim ritmom. Čim primijetite prve znakove pospanosti, vrijeme je za krevetić. Melatonin, hormon spavanja, je povišen u bebinom organizmu, te joj je u prirodi utonuti u san bez velike muke.

Ako je, pak, predugo držite budnom, premorit će se. Ne samo da će se smanjiti razina melatonina, već će njen mozak osloboditi hormone za razbuđivanje, kao što su kortizol i adrenalin. Zbog toga će bebi biti teško zaspati, a može dovesti i do preuranjenog buđenja. Ako se beba umiri, stiša, postane nezainteresirana za svoje okruženje i zuri u daljinu, melatonin je na vrhuncu u njenom organizmu, što je pravi trenutak za odlazak na počinak.

Prigušite buku bijelim šumom

Spuštene rolete ili navučene zavjese i bijeli šumovi dječju sobu pretvaraju u okruženje nalik unutrašnjosti maternice. Tako svjetlost i zvukovi izvana ostaju prigušeni. Polovina sna novorođenčeta je u REM fazi, koja se naziva i faza brzog kretanja očiju. Ovo je lagana faza sna kada sanjamo.

Zvuk mobitela ili glasan smijeh iz druge prostorije mogu probuditi bebu. Tu nastupaju bijeli šumovi, jer oni prigušuju buku izvana. Preporučljivo je izmjeriti jačinu zvuka tako što će jedna osoba ostati u bebinoj sobi, a druga otići u prostoriju pored i početi pričati. Bijeli šumovi bi trebali prigušiti zvuk glasa, ali ne u potpunosti ga nadjačati, prenosi Parents.

Probajte povijanje

Umotavanje bebe u tkaninu, kako biste joj ograničili pokrete rukama i nogama, stara je tehnika smirivanja i uspavljivanja. Tijekom prvih nekoliko tjedana se obrazac sna brzo mijenja kod novorođenčadi. Ako se bebi nije svidjelo povijanje u početku, probajte opet nakon nekoliko dana.

Skroz umotajte bebu u pamučnu dekicu ili joj ostavite jednu ili obje ručice slobodne. Povijanje se može primjenjivati i do šestog mjeseca života.

Spustite temperaturu

Bebama, kao i odraslima, odgovara svježina u prostoriji u kojoj spavaju. Postavite termostat između 20 i 22 Celzijeva stupnja, kako biste napravili atmosferu ugodnu za spavanje. Normalno je da joj prstiću budu pomalo hladni. Da biste se uvjerili da nije previše hladno, spustite ruku na bebin grudni koš. Ako je tamo toplo, onda je sve u redu.

Pripremite se na brzo mijenjanje pelene

Neizbježno je ponekad mijenjati pelenu bebi tijekom noći. Paljenje svjetla i čitava zbrka oko presvlačenja i mijenjanja podloge u krevetiću, ako je i to nužno, uznemiruju bebu. Zbog toga budite spremni i praktični, kako biste sve mogli brzo obaviti i dozvolite svojoj bebi ponovo utonuti u san za kratko vrijeme.

Pokraj krevetića držite čiste stvari i spremne pelene, tako da ih ne morate tražiti po ladicama. Također, ispod bebine posteljine stavite nepromočivu podlogu za krevetić koja se može brzo ukloniti tijekom noći.

Ustajte na smjenu

Nije nužno da oba roditelja budu budna kada se beba probudi. Ako je potrebno dojiti bebu, to mora mama odraditi. Nakon toga mama može spavati, a tata se pobrinuti za mijenjanje pelena i umirivanje bebe. Tako će oba roditelja dobiti nekoliko sati neprekinutog sna.

Preselite ranoranioca u drugu vremensku zonu

Ponekad se bebe veoma rano bude. Na primjer, u 5 ujutro. Mnogi roditelji griješe i kasnije stavljaju bebu na spavanje. Zapravo, trebali biste pomaknuti sve aktivnosti koje se tiču bebe nešto kasnije, uključujući i obroke. Ako svakoga dana pomičete bebinu svakodnevnu rutinu za 15 minuta, naviknut će se kroz tjedan dana.

Gdje je moja duda?

Može biti jako zamorno kada se beba budi usred noći, jer ne može naći svoju dudu. Naučite bebu da je sama potraži. Smjestite par duda u kut krevetića, a svaki put kada je ne može naći usred noći, pomozite joj tako što ćete joj usmjeriti ručicu prema tom kutu.

Ovako će beba znati gdje može naći dudu, pa i ako se probudi zbog toga, sama će je pronaći i nastaviti spavati. Stručnjaci poručuju da je dovoljno tjedan dana da beba nauči naći dudu.

Spavanje nije uvijek savršeno

Mnoge bebe mlađe od 6 mjeseci ne spavaju mirno u krevetiću, stoga se nemojte uzbuđivati ako zaspi u vašem naručju ili u kolicima. Nećete joj poremetiti noćni san ako joj dopustite tijekom prvih šest mjeseci spavati tijekom dana kako stigne. Većina novorođenčadi ne pridržava se rasporeda spavanja tijekom prvih 5 do 6 mjeseci, pa i nakon toga pojedine bebe teže odlaze na spavanje od drugih.

Kupanje, bajka, krevet, bočica

Ustaljena rutina čini čuda. Sami birate redoslijed, ali obično prvo ide kupka, pa priča i hranjenje. Možete uvesti i brzu masažu losionom za bebe. Ugasite svjetlo, upalite bijele šumove i ljuljajte bebu pokraj krevetića, dok je ne spustite, što će biti znak da je vrijeme za san.

Predahnite

Slušanje priča svojih prijatelja, rođaka i susjeda o tome kako su njihove bebe mirno spavale već s dva mjeseca samo će vas dodatno stresirati. Ignorirajte usporedbe koje ničemu ne doprinose. Da biste riješili bilo kakve probleme koji se tiču sna vaše bebe, potrebno je neko vrijeme motriti situaciju  i pronaći najbolji pristup. Budite fleksibilni. Obrazac sna kod beba i male djece se neprestano mijenja. Samo zato što imate poteškoće uspavati bebu od dva mjeseca, ne znači da ćete isti problem imati i kada napuni dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara