Istraživanje je pokazalo da bebe koriste određene strategije da nasmiju mame

Istraživanje je pokazalo da bebe koriste određene strategije da nasmiju mame
Foto: 123RF

MALO stvari u životu pruža toliko sreće kao kad se vaša beba prvi put nasmije.

Vjerojatno osjećate trnce kroz cijelo tijelo i odmah pronalazite najbližu kameru kako biste zabilježili taj prekrasni trenutak. I naravno, nadate se da će beba to ponoviti.

Čini se da bebe savršeno razumiju što roditeljima treba da im dan bude ljepši pa se, prema zaključku istraživanja sa Sveučilišta San Diego, svjesno smiju roditeljima jer očekuju da im se isti izraz lica vrati, prenosi portal BrightSide.

13 beba starih između četiri i 17 tjedana sudjelovalo je u istraživanju sa svojim majkama.

Znanstvenici su htjeli otkriti što se događa kad se majka i dijete istovremeno osmjehuju, a što kada se nijedno ne smiješi.

Također su ispitivali što se dogodi kad se samo majka smiješi, a što kada to čini samo beba.

Namjerni osmjesi

Bebe su pokazale specifično ponašanje kada su se njihove majke smješkale. Odnosno, bebe nisu reagirale na svako ponašanje koje je obavljala majka. Samo su im se osmjehnule kad se majka posebno njima nasmijala, što su znanstvenici i očekivali.

No kad su se majke smiješile nečemu drugom i onda okrenule prema bebi, dogodilo se suprotno. Bebe nisu vratile gestu.

Bebe uzimaju u obzir vrijeme i okolnosti osmijeha, baš kao što to rade i stand-up komičari kako bi njihove šale imale značajniji učinak na publiku. Odnosno, moraju biti spontani i isključivo usmjereni prema publici.

Što je eksperiment pokazao?

Eksperiment je pokazao kako su potrebne igre da bi se beba nasmiješila. Bebe uče imitacijom. Njihova percepcija je vrlo oštra u ranoj dobi, a sve što radite s bebama budi njihov neurološki odgovor. Dakle, ako vide da su njihove majke sretne dok ih gledaju, kopirat će ih. Naime, bebin mozak razvija specifične obrasce aktivacije kada odrasli obavljaju određeni zadatak koristeći dio svog tijela. Na primjer, ako rukom uzmu igračku, to će učiniti i dijete. Zato kad vide kako se majke smiju naprave istu gestu.

Naglasili su da su istraživanjem utvrđene osnove interakcije beba i majki, što dosad nije bilo istraženo, te ovo pokazuje da djeca komuniciraju s drugima od malih nogu i da upijaju sve čemu ih učite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara