Kad su djeca tjeskobna, govore da ih boli trbuh. Evo zbog čega

Kad su djeca tjeskobna, govore da ih boli trbuh. Evo zbog čega
Foto: Pixabay

JEDNO je istraživanje pokazalo da je čak 30 posto od 10.000 ispitane djece imalo anksiozni napad prije svoje 18. godine, piše Bright Side. Ipak, čak 80 posto njih nije dobilo odgovarajuću pomoć. Puno je razloga za to, a glavni je razlog uglavnom što i ne primijetite da je vaše dijete anksiozno. Na primjer, to možete pomiješati s običnim bolom u trbuhu i tretirati ga tako.

Djeca mogu imati anksioznost, ali možda nećete znati da je to u pitanju

Djeca kažu da ih boli trbuh kada imaju anksioznost zato što ih trbuh zaista i boli. To je način na koji se anksioznost i stres mogu manifestirati. Ovi su simptomi način na koji vam tijelo govori da postoji prijetnja s kojom se morate suočiti. I dok djeca možda ne mogu razumjeti što im se događa, emocionalno, oni svojim roditeljima govore ono što osjete fizički.

Postoje i drugi znakovi da vaše dijete možda ima anksioznost

  • Teški su sami sebi. Oni teže prema perfekcionizmu i ako pomisle da nešto ne mogu napraviti dobro, obraćaju se roditeljima za pomoć. Također se mogu i često ispričavati i tražiti vaše odobrenje i potvrdu.
  • Nisu gladni jer anksioznost usporava probavu.
  • Mogu se osjećati umorno, ali imat će poteškoća zaspati.
  • Ako imaju glavobolju, vrućina im je, teško dišu, imaju bol u grudima, vrtoglavicu i hladno im je – sve to mogu biti pokazatelji napada anksioznosti.
  • Mogu biti razdražljivi, plačljivi i pokazivati bijes.
  • Odbijaju ići u školu ili se družiti sa svojim vršnjacima.
  • Mogu biti nemirni i ne mogu se usredotočiti ni na što.
  • Stalno su zabrinuti. Postavljaju pitanja poput "Što ako…?" i brinu se o stvarima koje su daleko u budućnosti. Također, mogu imati određene strahove od neke nesreće koja bi se mogla dogoditi ili od gubitka roditelja.
  • Mogu biti osjetljivi i shvaćati stvari osobno.
  • Nametljivi su i ne vole da ih ostavljate same.

Stvari koje mogu uzrokovati anksioznost

Tipično je za djecu uzrasta između 6 mjeseci i 3 godine da imaju separacijsku anksioznost. Mogu početi plakati kada roditelji odu negdje, tako da im ostanak u školi teško pada.

Djeca predškolskog uzrasta također mogu osjetiti određene strahove, kao što su strah od životinja, kukaca, prirodnih katastrofa, krvi i mraka.

Druge situacije koje mogu uzrokovati anksioznost kod djece su društvene interakcije, prebacivanje u novu školu ili stres pred test ili ispit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara