Kada djeci otkriti istinu o Djedu Božićnjaku? Psiholog otkriva pravi trenutak

Kada djeci otkriti istinu o Djedu Božićnjaku? Psiholog otkriva pravi trenutak
Foto: 123RF

BOŽIĆ je djeci najomiljeniji blagdan. Ukrasi, blještavilo, Djed Božićnjak, vilenjaci i darovi razlog su zbog kojeg im tijekom prosinca osmijeh ne silazi s lica. No kada im treba pojasniti da dio te priče nije istinit i tako prekinuti čaroliju?

Psiholog i stručnjak za roditeljstvo dr. Justin Coulson za Daily Mail Australia progovorio je o ovoj kontroverznoj temi i otkrio kada je pravo vrijeme da djetetu kažete istinu.

“Prema mom iskustvu, djeca postaju znatiželjna u dobi između pet i sedam godina. Tada među djecom vlada uvjerenje da je znanje, odnosno informacija snaga i vole znati istinu koja se krije iza tajne”, izjavio je dr. Coulson.

Ako vaše dijete dođe iz vrtića i pita vas postoji li Djed Božićnjak, jer su mu prijatelji rekli da ne postoji, kako ćete odgovoriti?

“Pravo vrijeme za otkrivanje istine je čim dijete pita. Ako su dovoljno stari i znatiželji da postave takvo pitanje, dovoljno su stari da znaju istinu”, kaže dr. Coulson i savjetuje roditeljima dva načina na koja mogu priznati da Djed Božićnjak nije stvaran.

“Jednostavno priznajte ili s njima pokrenite kritičan razgovor. Ako završi tako da su prihvatili i shvatili da Djed Božićnjak ne donosi poklon, podsjetite ih da druga djeca to još uvijek možda nisu doznala od svojih roditelja i da je to tajna”, dodaje dr. Coulson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara