Majčinstvo više nije kao nekada, a ove stvari ga čine lakšim

Majčinstvo više nije kao nekada, a ove stvari ga čine lakšim
Foto: 123RF

NIJE TAJNA da je majčinstvo jedna od najljepših stvari na svijetu, a mnoge bi se mame složile da je zapravo i najljepša.

''Kad sam postala mama, to me nekako i promijenilo. Postala sam osjećajnija, ali i borbenija. Prestala sam se zamarati sitnicama i glupostima, napokon sam posložila prioritete u životu'', kaže Martina (44) iz Zagreba. S njom se slaže i Ana (28), novopečena majka iz Virovitice: ''Dijete je velika odgovornost, ali i velika radost. Biti mama zahtjevan je posao, ali ga ne bih mijenjala ni za što.''

Prvi dani majčinstva često su mješavina sreće, uzbuđenja i straha pa se budućim mamama savjetuje da tijekom trudnoće pribave sve što im je potrebno za bebu, ali i za njih same kako bi im prvi majčinski koraci bili lakši i opušteniji.

Kutak koji često zaboravljamo, a mamama puno znači

Priprema sobe za bebu jedna je od najuzbudljivijih stvari za roditelje u kojoj istinski uživaju. Koji krevetić uzeti, gdje ga smjestiti, koliko igračaka treba biti u sobi, u koju boju obojiti zidove - samo su neka od pitanja koja prolaze budućim roditeljima kroz glavu u pripremi prostora za njihovog novog člana obitelji. U svom tom uzbuđenju roditelji često zaborave da će i oni u toj sobi puno boraviti sljedećih nekoliko mjeseci te da trebaju pripremiti i organizirati kutak za sebe. Stoga, nabavite ugodnu fotelju ili stolac za njihanje i smjestite ga u bebinu sobu.

Buduće mame trebaju imati kutak za sebe u kojem mogu uživati same, ali i zajedno s bebom. U kutak dodajte i mali stolić na kojem ćete uvijek pri ruci imati omiljenu knjigu za opuštanje.

Gadgeti koje mame obožavaju

Zahvaljujući napretku tehnologije prvi dani majčinstva sve su lakši. Tako danas buduće mame mogu nabaviti narukvicu koja upozorava čim se dijete udalji od mjesta na kojem ste ga ostavili ili bočicu koja pamti koliko je beba pojela. Genijalno, priznajemo.

Pametna narukvica Paxie kids nalazi se visoko na popisu želja svake buduće mame. Povezana je s aplikacijom preko koje onda možete otkriti lokaciju djeteta te vam šalje upozorenje ako se dijete udalji s mjesta gdje ste ga ostavili. Osim ove funkcije, narukvica očitava otkucaje srca djeteta kao i opće stanje organizma.

Baby Glgl naziv je pametne bočice koja će vas raspametiti. Bilježi kada beba jede, koliko je pojela u kojem obroku i kojom brzinom. Zvuči zanimljivo, zar ne? Osim toga, bočica vam šalje i informacije pod kojim kutem trebate držati bočicu kako dijete ne bi progutalo previše zraka.

Spomenimo još i Starling - mali pametni uređaj koji prati broj riječi koje beba čuje i izgovara svakoga dana te Owlet čarapu koja prati rad srca i razinu kisika. Gadgeti poput ovih mogu pomoći novim mamama da više uživaju u počecima majčinstva pa ako ste u prilici, svakako nabavite onaj koji vam se čini trenutno najkorisnijim.  

Genijalne aplikacije

Moderne mame danas pomoć često traže i u mobilnim aplikacijama, a mi vam donosimo dvije koje mame diljem svijeta rado koriste.

Prva poznata aplikacija je WebMD Baby na kojoj možete bilježiti sve što se događa u životu vaše bebe, od hranjenja i spavanja preko mijenjanja pelena pa sve do rasta djeteta. Aplikacija sadrži i mnoštvo korisnog sadržaja koji su odobrili liječnici, a isprobati je možete ovdje

Druga korisna aplikacija je Vitamin Deficiency Finder koji brine o pravilnoj prehrani trudnica i novopečenih majki koje hrane dijete. Ova aplikacija sadrži informacije o svakom vitaminu, u kojoj se hrani nalazi, ali i otkriva koji su simptomi manjka različitih vitamina i minerala u organizmu. U trudnoći posebno treba pripaziti na unos omega-3 masnih kiselina, željeza, folne kiseline te vitamina B6, B12, D i E.

Buduće i novopečene mame sve informacije danas uglavnom traže na internetu pa je A1 pripremio posebnu ponudu upravo za njih.

A1 svim novim mamama omogućava neograničeni mobilni internet i do 500 kn popusta na mobitel. Promotivna ponuda odnosi se na nove mame koje su to postale rođenjem djeteta ili su stekle status posvojiteljice ili udomiteljice tijekom cijele 2020. godine. Ponudu je moguće iskoristiti isključivo putem A1 virtualnog shopa ili iskazivanjem interesa o ponudi na A1 web stranici od 26. 5. do 31. 12. 2020. Više informacija o ponudi pogledajte ovdje.

Podrška i razumijevanje su najvažniji

Gadgeti i aplikacije pomoći će novim mamama na početku majčinstva, no podrška partnera, obitelji i prijatelja ipak je najvažnija. Nove mame često su iscrpljene jer su iza njih brojne neprospavane noći kao i velik osjećaj odgovornosti. Stoga je važno pružiti im podršku, biti uz njih i govoriti im kako će svaki novi dan biti sve lakši.

Uz svaku novu bebu rađa se i jedna nova mama koja je malo preplašena i koja svaki dan uči nove stvari. Pružimo im razumijevanje i podršku.

Sadržaj donosi Index u suradnji s A1 Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?