Majka fotografijama svoje bebe upozorila roditelje: "Prestanite ljubiti djecu!"

Majka fotografijama svoje bebe upozorila roditelje: "Prestanite ljubiti djecu!"
Foto: Facebook

KOLIKO opasan može biti majčin poljubac, najbolje zna Emerson Faye, majka čija je beba umrla 12 dana nakon rođenja zbog “poljupca smrti” kojim joj je netko prenio virus herpes simpleks. 

Sa sličnim se problemom, no na svu sreću, ne i istim ishodom, susrela Ashleigh White, majka čije je dijete završilo u bolnici također zbog herpes simpleksa. Svoje je iskustvo podijelila na Facebook profilu u objavi koja je ubrzo postala viralna. 

"U posljednje vrijeme vidim sve više beba zaraženih HSV 1 virusom. Ovom vas objavom želim upozoriti na rizik i posljedice koje se mogu dogoditi ako ste bolesni, a ljubite svoje dijete. Prvi put sam primijetila da s mojim sinom Noahom nešto nije u redu kad je imao četiri tjedna. Desno oko mu je bilo otečeno zbog čega smo mislili da mu je začepljen suzni kanal. Nije imao visoku temperaturu, dobro je jeo tako da nisam imala razloga posumnjati da je nešto gore", ispričala je mama.

"Nakon nekoliko dana primijetila sam mjehuriće oko bebinog oka zbog čega sam ga odmah odvela u bolnicu. Tamo su, i ne čekajući testove na virus herpes simpleks, počeli ga odmah liječiti. I dobro da jesu, jer je test bio pozitivan. HSV-1 je poznat kao virus koji nije štetan za odrasle, međutim za bebe može biti fatalan. Virus im se može proširiti na mozak i druge vitalne organe. Nakon dugotrajnog liječenja, Noah je napokon dobro, no zbog svega što nam se dogodilo, jako sam oprezna", rekla je.

“Herpes simpleks virusi (humani herpes virus 1 i 2) obično uzrokuju infekcije kože, usne šupljine, usana, očiju i spolovila. Uobičajene teže infekcije su encefalitis, meningitis, novorođenačka infekcija i generalizirana infekcija u imunokompromitiranih”, navodi MSD priručnik.

“Oba tipa herpes simpleks virusa (HSV), HSV–1 i HSV–2, mogu uzrokovati infekcije usne šupljine i spolovila. HSV se prenosi bliskim kontaktom s osobom koja izlučuje virus”, stoji u Priručniku dijagnostike i terapije.

"Mi smo imali sreće, no neki roditelji nažalost nisu. Bio je to užasan šok za sve nas i ovime želim upozoriti sve roditelje da prestanu ljubiti svoju djecu, pogotovo novorođenčad", poručila je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara