Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, trećinu više nego očevi

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, trećinu više nego očevi
Foto: Pexels

ZAPOSLENE majke u Europi i SAD-u nose najveći teret vođenja kućanstva i brige o djeci u vrijeme karantene i mnoge od njih se s tim teško nose, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja.

"Žene već predugo nose najveći teret vođenja kućanstva, a ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo", rekla je Rachel Thomas iz američke udruge za ženska prava LeanIn.Org.

"Potreban nam je kulturni zaokret u našim domovima i u našim tvrtkama... Iskoristimo ovaj trenutak da bismo stvorili bolje uvjete rada i života za sve", dodala je.

Stručnjaci kažu da je teret pandemije pao na teret žena na više načina, od porasta obiteljskog nasilja do pada prihoda jer su neke napustile posao kako bi mogle obavljati nove dužnosti u vrijeme koronakrize.

Nakon što je karantena zatvorila škole i prisilila građane da ostanu doma, aktivisti za ljudska prava pozvali su muškarce da preuzmu svoj dio odgovornosti.

No žene, koje već u prosjeku više rade kod kuće nego muškarci, sada nose najveći dio novog ''korona tereta", pokazalo je istraživanje više od 3000 zaposlenih roditelja u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Broj neplaćenih radnih sati odrađenih kod kuće ženama se gotovo udvostručio i iznosi 65 sati tjedno prema 50 sati koje obave muškarci.

Oko dvije trećine ispitanih žena reklo je da je zabrinuto za svoje mentalno zdravlje u odnosu na 50 posto muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Nije nikakvo iznenađenje da žene, povrh svojih poslova, obavljaju više kućanskih dužnosti i više se brinu o djeci, kaže Jacqui Hunt iz ženske udruge Equality Now.

Ipak, ohrabruje što muškarci u zapadnoj Africi u doba pandemije sve više skrbe o djeci, što ukazuje na promjene društvenih normi, ističe humanitarna organizacija CARE na temelju manjeg istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara