Od svih savjeta koje su mi davali, ja sam se nakon poroda držala samo ovih pet

Od svih savjeta koje su mi davali, ja sam se nakon poroda držala samo ovih pet

Foto: Instagram

"MNOGE se mame, čini mi se, prilično izgube u svim tim silnim savjetima koje dobiju netom prije i odmah nakon poroda. Savjeti o ponašanju, dojenju, bebi, kakici, pelenama, gostima, položajima, spavanjima, kupanju, pupkovini, grčevima, alergijama, odmoru... tako da mnoge mame, osim onog klasičnog košmara kojeg prirodno "zarade" nakon poroda, još muku muče sa svim tim nepotrebnim informacijama. Savjeta za novopečene mame ima toliko mnogo da bi to nekome doslovno moglo izgledati kao da beba mora stići kući s knjigom uputstava s minimalno 500 stranica. Zamislite taj kaos kada bi se svaka mama trebala pridržavati apsolutno svakog savjeta kojeg dobije.

>>>Čekate prvu bebu - ovo su pravi savjeti za vas<<<

"Svaka je mama drugačija i zato svaka treba razlučiti što će poslušati, a što ne. Ne kažem ja ni da su moji savjeti najbolji. Ja želim samo reći da mi je od mora pametnih savjeta samo ovih pet doista koristilo", napisala je jedna mama na portalu Pregnant Chicken.

1. Ne moraš spavati kada beba spava, spavaj kada budeš umorna

Puno mi je ljudi reklo da moram spavati kad god beba spava, jer ću inače biti premorena. No, ne treba svakome ista količina sna i kada mi je prijateljica rekla neka se ne zamaram takvim savjetima, da spavam kada mi se spava, jednostavno sam si rekla da je dosta slušanja drugih, odsad slušam samo sebe, svoje tijelo i svoju bebu.2. Od svih savjeta o dojenju najviše mi je pomogla medicinska sestra kada mi je donijela šeširić

Nama je dojenje u početku bili dosta teško. Mene su boljele bradavice, jer se još nisu dovoljno ispupčile, a iako su me mnoge moje prijateljice zasule gomilom savjeta, kada je patronažna sestra došla, nataknula mi šeširić i namjestila bebu na njega, odjednom smo ušli u štos i nakon nekoliko tjedana rekli smo mu zbogom, sretni što dojimo kao veliki.

>>>Savjeti koji će vam trebati: Kako biti najbolji tata na svijetu<<<

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Dobro pazi da ti treći dan nakon dolaska kući ne dolaze nikakvi gosti

Nakon što smo došli iz bolnice, ja sam se osjećala svježa i željna društva no, stalno mi je odzvanjao jedan savjet babice iz bolnice. Rekla mi je, dobro pazi na treći i četvrti dan kada dođeš iz bolnice, nemoj da ti baš tada netko dolazi u goste. Pitala sam zašto, a ona je samo tiho rekla - zbog hormona.

I doista, ta dva dana ja sam bila nervozna, uplakana, beba je isto bila dosta nervozna i sve što mi je ta dva dana trebalo bio je mir i zagrljaj. Nikakvi gosti. A dan-dva nakon toga, ja sam opet bila skoro  ona stara. 

4. Jedi draga što god ti se jede

Nakon ta dva, hormonalno luda dana, došla mi je majka i kada smo započele temu o tome što smijem, a što ne smijem jesti, mama mi je jednostavno rekla: Jedi dušo što god ti se jede. Vjerujte mi, nakon više od pola čokolade i limenke Pepsija, ja sam se preporodila i svoje hormone stišala do kraja.

>>>Dojilje smiju jesti baš sve - kažu naše patronažne sestre<<<

5. Bez brige, nisi jedina koja ne znaš sve

Ovo je bio zadnji i najbolji savjet koji sam dobila i prihvatila. Nitko se nije rodio da zna sve, a ako se ikada budete osjećale kao potpuni promašaj, zatomite taj glupi osjećaj. Već sutra bit ćete malo pametnije i puno spretnije.

Koji je najbolji - onaj jedan najbolji savjet kojeg bi vi dale novopečenoj majci?


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara