Odgovor na vječnu dvojbu: Trebaju li se gljive prati ili ne?

Odgovor na vječnu dvojbu: Trebaju li se gljive prati ili ne?
Foto: Pexels

RIJETKOST je otvoriti paket gljiva i shvatiti da su sve dovoljno čiste. Puno češće su one prekrivene nakupinama prljavštine.

Iako vam se na prvi pogled čini da ih je najjednostavnije potopiti u vodu ili oprati pod mlazom vode, gljive bi zbog toga mogle početi truliti. S druge strane, njihovo pranje povećava rizik od razvoja bakterija, pesticida ili drugih patogena. Pa koji je onda najučinkovitiji način čišćenja gljiva prije termičke obrade?

Na to pitanje je odgovorila kuharica i certificirana nutricionistica Serena Poon.

Gljive se sastoje od 85 do 95 posto vode, kaže Poon, pa čak i najbrže ispiranje može promijeniti njihov okus i učiniti ih gumenastima. Kad apsorbiraju previše vode, gljive ne mogu postići hrskavu, aromatičnu teksturu. Umjesto toga, one će biti natopljene vodom i vlažne, kaže Poon.

"Općenito, želite da gljive budu iznutra nježne i hrskave, a izvana smeđe", objašnjava ona.

Gljive su porozne, a tekućina se lako upija, objašnjava Poon, pa ih je često bolje samo osušiti ili obrisati umjesto da ih perete vodom. Iako različite sorte mogu zahtijevati različite metode čišćenja, ona uglavnom preporučuje držati se ove tehnike u tri koraka:

1. Provjerite ima li plijesni, mrlja ili prljavštine na gljivama.

2. Vlažnim papirnatim ručnikom ili nježnom četkicom uklonite prljavštinu ili plijesan, a posebnu pažnju posvetite čišćenju donje strane gljiva jer se tu mogu zavući bakterije i virusi.

3. Nakon što ih temeljito očistite, gljive osušite i spremite u papirnatu vrećicu. Naime, plastične vrećice stvaraju kondenzaciju, što može dovesti do toga da gljive postanu sluzave, prenosi Mind Body Green

"Prije svega, komercijalne gljive uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da su već uklonjeni uobičajeni patogeni poput plijesni, virusa, bakterija, buba i crva", kaže Poon te dodaje: "Nadalje, pripremanje gljiva na odgovarajućoj temperaturi ubija većinu preostalih klica koje su možda još uvijek tu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara