Ovi savjeti o spavanju beba će vas zasigurno užasnuti

Ovi savjeti o spavanju beba će vas zasigurno užasnuti

Screen: Vimeo 

PRIJE nekoliko dana građani grada Columbusa u saveznoj državi Ohio nemalo su se iznenadili kada im je u redovnom TV programu iskočila užasavajuća reklama o savjetima kako bi bebe trebale spavati. 

Reklama počinje nevinim prikazom plišanog zeke na točkastoj lila dekici, no kako nježan naratorski glas započinje sa savjetima da bi bebe uvijek trebale spavati same, na leđima, bez igračaka u svojoj kolijevci ili krevetiću tako se kamera sve više odmiče od zeke te na zaprepaštenje svih koji je gledaju otkriva kako je riječ o dekici i zeki položenima u malom dječjem grobu. 

Reklama je dio ABC kampanje (A-alone, B-on the back, C-crib) te ovim savjetima upućuje roditelje da svoje bebe nikako ne polažu na spavanje uz njih, da ne stavljaju bebe spavati na trbuh te da ni slučajno u krevetić ili kolijevku ne stavljaju dekice i plišane igračke jer - pazite sada, upravo zbog tih razloga svakog drugog  tjedna umre po jedna beba u njihovom susjedstvu. Svakog drugog tjedna umre po jedna beba što u postotku znači da svaka 17 beba rođena u Ohiu umre u snu! 

Je li po tome Ohio različit od drugih država, ili je takva situacija specifična samo za Columbus, vrijedilo bi istražiti posebno stoga što se u Hrvatskoj primjerice sve više dozvoljava spavanje s roditeljima, ili barem mamama dok bebe doje, a realno naša crna kronika baš i nema tako često vijest da bebe tako često umiru zbog nepravilnog načina spavanja?! 

Reklama je užasavajuća, na programu je svako toliko tako da je gledatelji jednostavno neće moći propustiti, a baš s obzirom na strašnu sliku koju pruža ekipa koja ju je radila nada se da će tako pozitivno utjecati na roditelje da svoje bebe stavljaju na spavanje upravo uz pomoć ABC savjeta. 

U članku koji je objavljen uz video stoji i to da veliki broj djece rođene na tom području ne uspijevaju doživjeti svoj prvi rođendan jer ili umiru od neprikladnog spavanja ili iznenadne dojenačke smrti (iako najnovije studije govore o sasvim drugim razlozima), što se može povezati jedan s drugim, ali se ne može sa stopostotnom sigurnošću otkriti točan razlog smrti. To su inače podaci njihovog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti povezanih s dišnim putevima. 

Ostaje nam tako upozoriti i naše roditelje da paze kako u blizini bebine glavice doista ne bi stajale plišane igračke i dekice koje bi beba mogla prevući preko glave, no, što je s onim da bebe ne bi smjele spavati u istom krevetu s roditeljima (ili barem mamom), kada se i o tom famoznom co-sleepingu sve više govori kao pozitivnom iskustvu od kojeg beba ima samo koristi. Naravno, ukoliko sami roditelji nisu od onih koji spavaju nemirno i imaju izrazito čvrst san. 

Ako polazimo od toga da će nas čisti strah užasnuti i natjerati nas da promijenimo mišljenje o nekoj navici onda ovu reklamu svakako možemo shvatiti kao  upozorenje i prihvatiti njene savjete. 

U konačnici, svaki savjet koji će umanjiti rizik smrtnosti beba svakako je dobro došao, u ovakvom ili nekom blažem obliku.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara