Ovo bi vaša djeca trebala znati prije polaska u školu, a nisu pisanje i čitanje

Ovo bi vaša djeca trebala znati prije polaska u školu, a nisu pisanje i čitanje
Foto: Instagram

RODITELJI često znaju biti u panici zbog čitanja, pisanja i drugih akademskih vještina mjesecima prije nego što dijete krene u školu, a pritom zaboravljaju na neke praktične stvari. 

Evo na što bi trebali obratiti pozornost, prema savjetima portala Kidspot.

Samostalno korištenje toaleta

Djeci je zaista korisno naučiti samostalno koristiti toalet prije nego li krenu u školu. Objasnite im da u školi postoje odvojeni toaleti za djevojčice i dječake. 

Važno je strpljenje

Kod kuće to obično bude "ja, ja, ja", ali u školi je druga priča. Naučite ih dijeljenju, neka znaju da neće u svemu uvijek biti prvi i da je to sasvim u redu.

Neka zapamte detalje u slučaju nužde

Sada kada su malo stariji, dobra je ideja naučiti ih pamtiti važne pojedinosti koje bi im mogle zatrebati u hitnim slučajevima. Ono što vaše dijete svakako mora znati jest adresa na kojoj živi, eventualno broj telefona, kao i imena svojih roditelja.

Pripremite ih na odlazak

Strah zbog odvajanja je nešto na što vaša djeca nikada nisu i neće biti spremna. Prije početka škole trebate ih dobro pripremiti i naučiti ih da ste, bez obzira na novo poglavlje u životu, tu za njih i da ih nećete napustiti. 

Od sada su oni odgovorni za svoje stvari

Učinite njihove osobne stvari, poput torbe i novčanika, prepoznatljivima, dodajte na njih neke šarene naljepnice, nešto što će im biti zabavno. Naučite ih da su isključivo oni odgovorni za svoje stvari i ako ih izgube, ne možete im previše pomoći oko toga.

Naučite ih kako se izraziti

Ostala djeca neće se uvijek htjeti igrati, a vaše će dijete ponekad i samo morati reći "ne" ili "ne sviđa mi se to". Jedan takav razgovor najbolje je odraditi prije početka škole kako bi djeca mogla naučiti koristiti svoje riječi, a ne ljutiti se ako postoji neslaganje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara