Pet zabrinjavajućih znakova koji otkrivaju postporođajnu depresiju

Pet zabrinjavajućih znakova koji otkrivaju postporođajnu depresiju

Foto: 123rf

POSTPOROĐAJNA depresija je poremećaj koji pogađa žene nakon porođaja, a uključuje osjećaje tuge, iscrpljenosti i tjeskobe. Nova istraživanja pokazuju da postporođajnu depresiju osjeti jedna od sedam majki, prenosi hellogiggles.com.

Liječnici iz APA-e (Američka psihijatrijska asocijacija) kažu da postporođajna depresija nema jedan uzrok nego je rezultat nekoliko fizičkih i emocionalnih čimbenika.

Važno je na vrijeme prepoznati simptome kako bi majke mogle dobiti potrebnu pomoć. Donosimo vam pet zabrinjavajućih znakova koji bi mogli ukazivati na postporođajnu depresiju.

1. Neprestano plakanje i tuga, svaki dan, cijeli dan

 

Objavu dijeli Conz Preti (@conz)Normalno je ponekad biti tužan i plakati, posebno nakon takvog iskustva kao što je porođaj, objašnjava Dr. Patricia De Marco. Dodaje da gotovo sve majke prolaze fenomen nazvan "baby blues", privremeno tužno raspoloženje koje prolazi za nekoliko tjedana. Ako potraje dulje od dva tjedna, možda je riječ o depresiji i potrebno je potražiti liječničku pomoć.

2. Grižnja savjesti i bezvrijednost


Dr. De Marco objašnjava kako je zabrinjavajuće i ako se mame boje svega, od toga da nisu dovoljno dobar roditelj, da se nisu dovoljno povezale s bebom, boje se povratka na posao, odnosa s partnerom, do izgleda nakon porođaja, dojenja i drugo.

3. Gubitak interesa za stvari u kojima su prije uživale

Ako mama nema više volje za bilo kakve aktivnosti ili hobije u kojima je prije uživala, Dr. De Marco smatra da je važno potražiti pomoć.

4. Ako mama ne spava ili previše spava


Liječnica objašnjava da je manjak sna normalan kod roditelja malog djeteta, ali ako mama ne može nikako spavati, pa ni kad beba spava, ili ako mama stalno spava i ne pokazuje interes za dijete, svakako je dobro potražiti profesionalnu pomoć.

5. Beznađe

 Žene koje pate od postporođajne depresije često se osjećaju zarobljene u vlastitom tijelu i stalno imaju osjećaj da će se nešto loše dogoditi, kaže Dr. De Marco.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara