Pitate se zašto muškarci toliko dugo sjede na WC-u? Stručnjaci znaju što možda rade

Pitate se zašto muškarci toliko dugo sjede na WC-u? Stručnjaci znaju što možda rade
Foto: 123RF

SVAKA žena će reći da je stereotip da muškarci u kupaonici provode cijelu vječnost potpuno istinit. Zašto im treba toliko vremena da obave veliku nuždu? Što rade toliko dugo? Čime izluđuju bolje polovice?

Možda se pročitali priču o mami koja je isključila Wi-Fi u stanu kad god bi njen suprug kampirao u kupaonici dulje od 10 minuta. Navodno je to činio da bi izbjegao obveze oko njihovog zajedničkog djeteta. Ako i vaš suprug to radi, treba li iskušati ovu metodu?

“Ako izdvojimo socijalne razloge za skrivanje u kupaonici, dolazimo do problema s opstipacijom i defekacijom”, kaže dr. Niket Sonpal za Romper. 

“Nitko teoretski ne bi trebao provoditi dugo vremena na WC-u. Ako se to događa, znači da osoba ne unosi dovoljno vode ili vlakana pa je stolica pretvrda”, dodaje.

Dugo sjedenje na WC-u zapravo može imati štetni učinak i izazvati pojavu hemeroida, navodi Healthline. Iako postoje medicinski uzroci zbog kojih je možda potrebno provesti više vremena u kupaonici, dr. Sonpal smatra da većina ljudi ne bi trebala biti više od pet minuta na svom porculanskom prijestolju.

“Ako se pravilno hranite, unosite dovoljno vlakana i vode, pokreti crijeva trebali bi kratko trajati. Trebali biste sjesti na WC i dovršiti posao za nekoliko minuta. Ako to nije slučaj, dobro je posavjetovati se s liječnikom”, dodaje. 

Ako je vaš partner zdrav, a u kupaonici je 50 minuta, što se događa? Razlog možda i nije medicinski.

“Postoji vjerovanje da muškarci ne bi trebali provoditi u kupaonici jednako ili više vremena od žena, pa kad to učine, to se smatra problemom”, objašnjava psihoterapeut Jonathan Alpert.

Možda vaš suprug igra igrice, možda lista društvene mreže ili gleda videa na YouTubeu. Alpert kaže da i njima treba bijeg od stvarnosti, baš kao i ženama.

“Kupaonica muškarcima može biti sigurno mjesto - prostorija u kojoj ih nitko neće moliti da pričuvaju djecu, iznesu smeće ili obave neki drugi kućanski zadatak. Bilo da se radi o nekoliko minuta ili pola sata, vjerojatno ima osjećaj da je to sigurna zona bez ikakvih obaveza”, dodaje Alpert. 

Stručnjakinja za međuljudske odnose Toni Coleman smatra da upravo to ima smisla.

“To je možda navika koju su pokupili u djetinjstvu po uzoru na roditelje, a možda su tako izbjegavali neugodne obiteljske interakcije ili posao te nerazumne i zahtjevne roditelje”, ističe Coleman.

“Kupaonica je jedino mjesto koje smatramo privatnim pa je izvrsna prilika za bijeg.”

Svaka osoba je jedinstvena pa nikad nećete znati odgovor na pitanje zašto vaš odabranik to čini dok ga izravno ne upitate. Otvoren i iskren razgovor o tome koliko vremena vaš suprug provodi u kupaonici je jedini način rješavanja ove frustrirajuće situacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara