Postoji pomalo nevjerojatna stvar od koje vas dojenje može zaštititi

Postoji pomalo nevjerojatna stvar od koje vas dojenje može zaštititi
Foto: 123RF

NIJE rijetkost da se istraživanja diljem svijeta bave prednostima pa čak i potencijalnim nedostatcima koje dojenje donosi majci i djetetu. No, američko-korejsko istraživanje pozabavilo se konkretnim pitanjem - postoji li veza između dojenja i kasnije depresije?

Istraživanjem je obuhvaćeno 1200 majki starijih od 50 godina koje su već ušle u menopauzu, a ispitivao se njihov broj djece, mentalno stanje, obiteljska povijest te koliko su dugo dojile svoju djecu.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života djeteta, ali postoje podaci koji tvrde kako samo trećina majki to uopće pokušava. Još više zabrinjava podatak da je i taj broj u padu. Neki od najčešće spominjanih uzroka takvoj nepopularnosti dojenja su nedostatak potpore, smanjena sredstva za javno zdravstvo te negativan stav okoline.

No, rezultati ovog istraživanja još su jedan korak naprijed prema popularizaciji dojenja.

"Naši rezultati pokazuju da je dojenje korisno, ne samo za kratkoročno i dugoročno zdravlje dojenčadi, nego i za psihičko zdravlje majke", izjavio je glavni autor navedenog istraživanja, dr. Sangshin Patk s američkog sveučilišta Brown.

Otkriveno je kako se rizik od depresije smanjio za 29 posto za svako dojeno dijete, kao i za 9,3 posto za svaku dodatnu godinu dojenja. Nadalje, žene koje su dojile najmanje 47 mjeseci imale su 67 posto manji rizik od depresije u usporedbi s onima koje su dojile kraće od 24 mjeseca.

Kada žene doje oslobađa se oksitocin, koji se često naziva i hormonom ljubavi. Inače, riječ je o hormonu koji umiruje i pomaže u smanjenju razine hormona stresa. A ako dojenje dobro napreduje, žena ne osjeća bol ili poteškoće, to može biti lijepo opuštajuće iskustvo za nju, piše Daily Mail.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara