Progovorila o temi o kojoj mnoge mame šute: "Nismo vodili ljubav godinu dana"

Progovorila o temi o kojoj mnoge mame šute: "Nismo vodili ljubav godinu dana"
Foto: 123RF

ČINJENICA je da dolazak djeteta i nova životna uloga mijenjaju odnos s partnerom. No dok je kod nekih ljudi riječ samo o privremenoj promjeni, kod pojedinaca privremeno stanje vrlo brzo postaje trajno. U svemu tome nerijetko nastrada intimnost. Upravo se to dogodilo i Gabrieli Garciji, kolumnistici portala "The Everymom".

Kako je u jednom od svojih članaka priznala, njezina prva godina nakon porođaja pokazala se izazovnijom nego što je očekivala. Garcia, osnivačica Modern Brown Girl, napisala je vrlo intimnu priču hrabro otkrivši da ona i njezin suprug nisu imali seksualne odnose čak godinu dana nakon rođenja njihovog prvog djeteta.

Kako je ispričala, nakon 20 sati trudova podvrgnuta je hitnom carskom rezu.

"To je bilo vrlo traumatično jer nisam bila spremna na carski rez i to je bila velika operacija. Bila sam pod dubokom anestezijom i bila sam tako omamljena da se ne sjećam da sam upoznala svoju bebu i ne sjećam se svog prvog kontakta s bebom ni povezivanja kože na kožu", ispričala je Garcia. 

No pravi problemi počeli su kada je stigla kući. Ona i njezin partner više nisu imali vremena jedno za drugo, a uskoro su počeli i odvojeno spavati. Jedva su se povezivali na emocionalnoj razini, a još manje fizički. Kako je priznala, svu snagu je trošila na to da bude savršen roditelj.

"Plakala sam svaki put kada bi moj suprug otišao na posao. Užasno mi je nedostajao, ali bila sam i ljutita na njega jer sam po cijele dane bila sama s bebom koju nisam znala zabavljati između spavanja", napisala je.

Tek kada je počela razmišljati o tome kako bi mogla nauditi sebi i svom djetetu shvatila je da ima problem.

"Osjećala sam se odvojenom od sebe. Nisam se nikako mogla poistovjetiti s majčinstvom. Nakon toga stigla je i postporođajna depresija. Cijelo vrijeme sam se osjećala kao da činim veliku pogrešku", kaže Gabriela te dodaje kako je shvatila da mora nazvati liječnika i zakazati pregled.

Rasplakala se već pri prvom telefonskom razgovoru s medicinskom sestrom i bilo joj je jasno da ima problem.  Liječnik joj je potvrdio da pati od postporođajne depresije te joj je propisao antidepresive od kojih se uskoro počela osjećati bolje, no imali su nuspojavu - slab libido. 

"Nakon što sam počela piti antidepresive, moj muž i ja smo se ponovno emocionalno zbližili, no tjelesne privlačnosti nije bilo. Živjeli smo u jednosobnom stanu, beba je bila s nama u sobi i ja se jednostavno nikako nisam mogla zamisliti u tom raspoloženju. Mislim da smo oboje imali osjećaj da se utapamo i da ni njemu seks nije padao na pamet. Oboje smo samo nastojali preživjeti dan i mjeseci su proletjeli", prepričala je situaciju u kojoj se našla. Danas priznaje kako je u to vrijeme mislila samo na svoju sreću, ali ne i na suprugove potrebe, te da je mogla tražiti druge lijekove, ali se bojala da bi to moglo vratiti postporođajnu depresiju.

Tek kada je njihov sin napunio godinu dana i kada su se preselili u veći stan i kada su se snašli u ulozi roditelja, mogli su se dovoljno opustiti i uskoro se vratila i želja za vođenjem ljubavi.

"Jako sam zahvalna svom suprugu što me nije požurivao, što nije vršio nikakav pritisak ni postavljao pitanja. Nježno mi je dao do znanja da mu priđem kada budem spremna", istaknula je te dodala kako bi danas postupila puno drugačije te ne bi zanemarivala i suprugove potrebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara