Psihologinja objasnila razliku između postporođajne tuge i depresije

Psihologinja objasnila razliku između postporođajne tuge i depresije
Foto: 123RF

PREMA rezultatima jednog istraživanja, gotovo 70 posto novopečenih mama pati od postporođajne tuge ili već dobro poznatog baby bluesa. U tom periodu osjećaju tugu, plačljive su i sklone promjenama raspoloženja. 

"Postoji određen pritisak u društvu da žene nakon porođaja moraju biti sretne, tako da one zbog krivnje i srama ne govore o tome kako se doista osjećaju", objasnila je prof. Meltzer-Brody, voditeljica programa za psihološku pomoć ženama tijekom trudnoće i poslije porođaja.

"Taj period posebno je stresan za žene koje su prvi put postale majke. Traumatičan porođaj, problemi s dojenjem, neispavanost, sve to može utjecati na promjene raspoloženja", rekla je prof. Meltzer-Brody i istaknule glavne razlike između postporođajne depresije i tuge.

"Kod postporođajne tuge stalno vam se plače i osjećate se jako ranjivo, a simptomi traju oko dva tjedna nakon porođaja. Promjene raspoloženja su česte pa tako možete biti i razdražljivi i depresivni, ali i tjeskobni", rekla je i dodala kako su simptomi postporođajne depresije puno ozbiljniji i jači.

"Što se pak postporođajne depresije tiče, ona traje puno dulje od dva tjedna. Obično su majke depresivne, razdražljive, osjećaju se bezvrijedno, nezainteresirane su za bebu, nemaju koncentracije, razmišljaju o ozljeđivanju bebe ili sebe ili se pak previše brinu o bebi zbog čega neke od njih uopće ne mogu spavati. Postporođajna depresija obično se javlja u prva dva-tri mjeseca nakon porođaja i može se pojaviti u bilo kojem trenutku", objasnila je.

Meltzer-Brody smatra kako bi se o ovoj temi trebalo više govoriti pa tako podržava ispovijesti slavnih osoba koje su se susrele s tim problemom poput Chrissy Teigen ili Brooke Shields.  

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara