Talijani koji se odluče na treće dijete mogli bi dobiti zemlju od države

Talijani koji se odluče na treće dijete mogli bi dobiti zemlju od države
Foto: 123RF

BROJ rođenih u Hrvatskoj iz godine u godinu nezaustavljivo pada. 2017. godine rođeno je 36 705 djece što je 981 dijete manje u odnosu na 2016., kažu podaci Državnog zavoda za statistiku.

Sa sličnim problemom bore se i susjedne zemlje. Italija s obzirom na broj stanovnika stoji lošije od Hrvatske. Na tisuću stanovnika prošle su godine imali 7,6 rođenih beba, a Hrvati 8,9.

Zato sada talijanske vlasti planiraju nagraditi roditelje koji se odluče za treće dijete i dati im državno poljoprivredno zemljište na period od 20 godina.

Ova ideja krajnje desnice dio je najnovijeg nacrta proračuna, a za nju je potrebno osigurati 20 milijuna eura do 2020. godine.

“Kažu da Talijani imaju malo djece i potrebno je nešto učiniti i promijeniti taj negativan trend. Zato resorno ministarstvo želi nešto napraviti, posebno u ruralnim područjima, gdje ljudi još uvijek imaju djecu”, izjavio je talijanski ministar poljoprivrede Gian Marco Centinaio.

Telegraph javlja da bi parovi koji u blizini dobivene parcele kupe i svoj prvi dom imali pravo na zajmove s nultom kamatnom stopom za iznose do 200 tisuća eura.

Kontroverzno je što bi ovu poticajnu mjeru mogli koristiti samo bračni parovi, a ne i oni koji žive u izvanbračnoj zajednici. Isto tako, ideja se odnosi samo na supružnike koji treće dijete dobiju 2019., 2020., i 2021. godine.

Italija prema podacima udruge Coldiretti posjeduje pola milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta vrijednog oko 9,9 milijardi eura, a kritičari upozoravaju da je uglavnom riječ o neželjenim parcelama.

Korisnici Twittera već zbijaju šale na račun ove neuobičajene ideje.

Konkretne mjere za podizanje nataliteta u Hrvatskoj još uvijek se čekaju. Nakon devet godina sabor je podržao povećanje naknada za roditelje pa tako od 1. srpnja 2017. maksimalan iznos naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje iznosi 3991 kunu, a za nezaposlene roditelje 2328 kuna. Prije je iznos bio 2660, odnosno 1663 kune.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara