Tate - ako vam je život mio, ove stvari nikada, ali nikada nemojte reći svojoj ženi!

Tate - ako  vam je život mio, ove stvari nikada, ali nikada nemojte reći svojoj ženi!

Foto: 123rf

OSIM što mame vuku veći dio obaveza vezanih uz kućanstvo i djecu dodatno im se kosa na glavi digne kada muž, onako bez razmišljanja, opali te slavne rečenice kojima jasno daje do znanja da nema pojma koliko je majčinstvo uopće teško. Kao da mamama nije dovoljno imati sve te silne obaveze pa još mora slušati "pametnog" muža kako se iščuđava svemu onome što mama napravi, ne napravi ili samo iskaže svoju zabrinutost i nezadovoljstvo.

Ako vam je život mio dragi tate, uzmite si nekoliko godina apstinencije od ovakvih pitanja jer ako već niste spremni pružiti svojim suprugama i majkama vaše djece potpunu podršku koja uključuje vaše ruke i vašu angažiranost, onda se klonite i ovakvih misli. A kamoli da ih kažete na glas.

Mame to znaju znate kako - zato što je vjerojatno svaki tata barem jednom (tjedno) ispalio baš nešto poput ovoga:

1. Mogu li ja ovdje imati malo privatnosti?

Da se niste usudili tražiti tako nešto! Mama to nema čak ni na wc-u.

2. To je mamin posao!

Osim ako ne pričate o dojenju, sve ostalo nije mamin nego zajednički posao!

3. Što si ti radila cijeli dan?

Da vam nikada nije palo na pamet pitati ovako nešto svoju ženu kada se vratite s posla i zateknete klasična obiteljski kaos i naravno - da vam ne bi palo na pamet reći da se sada idete odmoriti jer ste se na poslu strašno umorili. Mama je inače do sada samo spavala - aha - umorilo ju je samo nabrajanje svega što je do tada  napravila!

4. Opet čušpajz za dva dana?

Mo'š se kladit da će te to dočekati i sutra!

5. Izgledaš umorno.

Ma nemoj mi to govoriti - pa stvarno ne znam od kud mi to!

6. Daj se nemoj toliko brinuti!

Ma je li - pa kada se malo više uključiš onda ću dio brige prebaciti na tebe. Razumio?

7. Gdje su moje čarape?

Uz sve što se od žene očekuje u jednom obiteljskom kućanstvu apsolutno je nelogično tražiti i da brine o stvarima svog odraslog muža. Zar zaista mislite da se i o vama moraju brinuti kao da ste djeca? Ako ništa drugo, onda barem budi toliko zreli da sami brinete o svojim čarapama. Pogotovo nakon što ih je žena pokupila s poda, oprala i složila na mjesto gdje stoje već godinama.

8. Naša djeca trebaju bolju disciplinu

Savršeno što si primijetio, zanima me koliko će još godina proći dok konačno ne počneš djelovati i ti.

9. Čekaj, zašto nisi... ?

Nazvala moju mamu, rezervirala ulaznice za kino, ugovorila pregled kod zubara, kupila vodicu za usta, podsjetila me da danas imam dan s dečkima, stavila novu rolu wc papira.... ne znam - možda nisam stigla ili se nisam sjetila. Doista baš i o svemu tome moram brinuti ja?

10. Ma sve je okej!

Dijete je počelo kašljati, dijete je iz škole došlo jako loše volje, dijete već danima nema stolicu... i sve što mama želi je dio brige oko takvih problema podijeliti s tatom, da pokušaju zajednički dokučiti kako riješiti problem, ali tata samo nonšalantno odmahne rukom i kaže "ma sve je okej!". Ne, nije okej, djeluj molim te i ti!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara