Trudnice zabrinulo povlačenje lijekova protiv žgaravice, ali postoji rješenje

Trudnice zabrinulo povlačenje lijekova protiv žgaravice, ali postoji rješenje
Foto: 123RF

Nakon što su s tržišta povučeni neki lijekovi protiv žgaravice, mnoge trudnice su se zabrinule jer ovaj neugodan simptom često muči žene u drugom stanju, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće. 

Naime, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zatražile su istraživanja moguće karcinogenosti lijekova protiv žgaravice i ulkusa. Ispitivanja su pokazala da neki od ovih lijekova sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA) koje se klasificira kao tvar koja bi vjerojatno mogla uzrokovati rak temeljem ispitivanja na životinjama.

Dobra vijest je da žgaravicu možete spriječiti i nekim prirodnim lijekovima. Hladno mlijeko, bademi, banane i jabuke navode se kao najbolje namirnice za neutraliziranje kiseline u želucu. 

Možete pokušati žvakati žvaku jer ona stimulira žlijezde koje proizvode slinu, a ona će ublažiti osjećaj žarenja. 

Također, bilo bi dobro izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu, gazirana pića, alkohol, kofein, citruse, rajčicu, senf i ocat jer su sve navedene namirnice na popisu najčešćih okidača za žgaravicu.

Nastojte jesti više manjih obroka u danu, držite se uspravno jer će tako tijelo zadržati želučane kiseline ondje gdje bi trebale biti i ubrzati proces probave. 

Na kraju, ne zaboravite piti puno vode i nemojte nositi usku odjeću jer ona radi pritisak na trbuh i pojačava osjećaj nelagode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara