U školi morali zaposliti "mjenjača pelena" jer djeca nisu znala ići na toalet

U školi morali zaposliti "mjenjača pelena" jer djeca nisu znala ići na toalet
Foto: 123RF

IAKO možda zvuči nevjerojatno, ali jedna je osnovna škola u Walsallu u Velikoj Britaniji morala zaposliti osobu koja će djeci mijenjati pelene jer mnoga od njih ne znaju sama otići na toalet i obaviti nuždu. 

"Sve je veći broj djece koja ne znaju koristiti toalet, što je užasno teško za učitelje, ali i drugu djecu koja nemaju tih problema. Od škola ne možete očekivati da budu zamjenski roditelji ili da liječe sve društvene bolesti", istaknula je glavna školska inspektorica Amanda Spielman.

Chris Towe, član vijeća za obrazovanje, razgovarao je s ravnateljima 80 dječjih i osnovnih škola i bio šokiran onime što su mu rekli. Inače, djeca u Velikoj Britaniji u školu kreću s navršenih pet godina, a već s 11 idu u srednju školu koju moraju pohađati do svoje 16. godine.

"Mi ovdje govorimo o petogodišnjacima, što je jednostavno neprihvatljivo! Djeca ne znaju pravilno komunicirati, ne znaju koristiti pribor za jelo, ne znaju držati olovku. Ako nemaju osnovne vještine, kako se mogu obrazovati? Ne možemo tako dalje. Ako to ne zaustavimo, bit će samo gore", rekao je Towe.

Jedna je studija pokazala kako roditelji nemaju dovoljno vremena baviti se svojom djecom i naučiti ih nekim osnovama ponašanja, što je za obrazovne radnike neprihvatljivo jer ta odgovornost onda pada na njih. 

"Mnogi roditelji misle kako nije važno pripremiti dijete za polazak u školu, stoga ne obraćaju previše pozornosti na njihovo ponašanje", rekla je Spielman. 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara