Zabavni načini kako da djecu naučite jednu od najvažnijih životnih lekcija

Zabavni načini kako da djecu naučite jednu od najvažnijih životnih lekcija
Foto: 123RF

DJECA brzo steknu navike i ako ih vi kao roditelji podučavate onima koje su dobre po okoliš, to može imati ogromnu ulogu u očuvanju planeta Zemlje.

Ključno je pronaći načine kako da se djeca bolje povežu s prirodom i razviju svijest o ekologiji. Evo nekih od zabavnih načina na koje to možete postići:

1. Koristite društvene mreže da biste stvorili rješenja za spas planeta

O društvenim mrežama se može postati prilično ovisan. Posebno ako pripadate mlađoj generaciji koja je izložena raznolikim sadržajima i koja provodi sve manje vremena u prirodi. 

Međutim, društvene mreže se mogu koristiti i za "podizanje svijesti o planeti" tako da se djecu potiče da se povezuju, podržavaju i nadahnjuju jedni druge širom svijeta zajedničkim interesom za prirodu i njenim očuvanjem, da razmjenjuju ideje i stvaraju rješenja.

2. Naučite ih da kad se emisije plinova smanje, globalno zagrijavanje usporava

Djecu možete naučiti da su vozila ogroman uzrok globalnog zagrijavanja. Ona mogu zapamtiti ove informacije i uključiti ih u svoje buduće odluke o kupnji vozila. 

Naime, smanjivanjem broja vozila po osobi smanjuje se emisija ugljičnih plinova koji uzrokuju zagađenje i ubrzavaju globalno zagrijavanje.

3. Uvijek zatvorite slavinu, jer svaka kap se računa

Naučite djecu važnosti očuvanja pitke vode. To možete postići zatvaranjem slavina, zagrijavanjem samo potrebne količine vode te sakupljanjem i skladištenjem kišnice. 

Također ih treba ohrabriti da se tuširaju brže jer tijekom svake minute provedene pod tušem potroši se i do 17 litara vode.

4. Zbrinite životinje

Djecu treba naučiti da prema svim živim bićima treba postupati s pažnjom i poštovanjem, od divljih bića do domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Neka ih hrane, redovito vode veterinaru, ali i izbjegavaju "društvene zabave" koje štete životinjama, poput cirkusa, borbi pasa i drugih točki s njima.

5. Reciklirajte i ponovo upotrebljavajte plastiku

Djecu treba poticati da recikliraju plastične boce, čepove i kanistere jer su to materijali koji se ne mogu razgrađivati. To je najbolji način za zaštitu planete od onečišćenja plastičnim otpadom i zagađenja plastikom mora i oceana, što također utječe na biosferu.

6. Jedite više svježe i organske hrane

Proizvodnja organske hrane bolja je za okoliš od konvencionalnih metoda uzgoja jer se tako izbjegava korištenje umjetnih gnojiva i pesticida koji štete tlu. Proizvedena hrana je također zdravija i hranjivija.

7. Zasadite drveća koliko možete

Drveća su budućnost i djecu biste trebali naučiti da ih cijene i štite. Stvaranje kulture sadnje biljaka bit će od presudnog značaja za ekosustav u budućnosti. Možete započeti s posjetom botaničkim vrtovima, kako biste dobili ideju za sadnju.

8. Isključite svjetla u prostorijama koje ne koristite

Djeca svih dobnih skupina trebala bi naučiti štedjeti energiju tako da istražuju i uživaju u vanjskom svijetu, poput šetnje plažom i prirodom. Dobra ideja je i odlazak na kampiranje kako bi bolje razumjeli izvore različitih prirodnih resursa i kako ih održati. 

Isključivanje svjetala kad ih ne trebate također je sjajan način za podučavanje djece kako uštedjeti struju i energiju općenito.

9. Sudjelujte u lokalnim čišćenjima prirode 

Poticanje djece da sudjeluju u grupnom čišćenju prirode skupljanjem otpada izvrstan je način da učine svijet boljim mjestom i odličan način da komuniciraju s drugom djecom i ljudima kojima je stalo do zdravog i čistog okoliša.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara