Žao nam je, više nema izvlačenja na "trudnički mozak". Studija tvrdi da on ne postoji

Žao nam je, više nema izvlačenja na "trudnički mozak". Studija tvrdi da on ne postoji
Foto: Pexels

NOVO istraživanje odbacilo je dugogodišnje vjerovanje da su majke zaboravnije i manje pažljive u odnosu na žene koje nisu rodile. Naime, često se za takozvani "trudnički mozak" krivi hormonalni poremećaj i manjak sna, ali istraživači sveučilišta Purdue otkrili su da majčinstvo zapravo poboljšava vašu pažnju.

Voditeljica studije Valerie Tucker Miller kritizirala je druge studije o "trudničkom mozgu" jer su sudionice testirali vrlo brzo nakon što su rodile, što je smatrala nepravednim.

"Kad prvi put rodite dijete, proživljavate lavinu hormona i nedostatak sna koji bi mogli utjecati na procese pažnje i pamćenja u mozgu", objasnila je.

Umjesto toga, njezina studija usredotočila se na 70 majki kod kojih je prošlo minimalno godinu dana od porođaja i otkrila je da su njihove kognitivne sposobnosti jednake ili bolje u usporedbi sa ženama koje nikada nisu bile trudne ili nisu imale djecu.

Istraživači su sudionicima postavili niz pitanja, uključujući "Koliko se uspavano osjećate?" i "Što mislite kakva je vaša koncentracija?" i otkrili su da žene imaju dobru svijest o svom kognitivnom stanju, bez obzira na majčinstvo.

"Također vjerujemo da je 'trudnički mozak' možda fenomen vezan za kulturu te da će se majke osjećati najviše zaboravno kad su pod stresom, preopterećene i kada nemaju podršku", rekla je koautorica Amanda Veile.

Majke koje su sudjelovale u studiji bile su u prosjeku 10 godina starije od onih koje nisu imale djecu, ali je kod njih zabilježena bolja razina koncentracije, prenosi MSN.

"Ima smisla u tome da žene koje su rodile registriraju više podražaja koje je potrebno preraditi kako bi održale sebe i druge ljude na životu, a zatim nastavile izvršavati druge zadatke vezane za djecu", smatra Miller.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara