Žene mogu osjećati fantomske udarce bebe i godinama nakon trudnoće

Žene mogu osjećati fantomske udarce bebe i godinama nakon trudnoće
Foto: Pexels

SVAKA buduća mama nestrpljivo čeka prvi udarac svoje bebe. Oni su isprva lagani, majke ih uspoređuju s “leptirićima u trbuhu”, a kako beba raste, postaju sve jači. Do kraja trudnoće čak su i bolni pa nestrpljivo čekaju porođaj. Međutim, rođenjem djeteta neće nužno prestati i taj osjećaj. Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da majke i godinama nakon trudnoće mogu osjetiti fantomske udarce.

Istraživanje je među 197 žena provelo australsko sveučilište Monash. Ispitali su ih jesu li osjetile “fantomske udarce” nakon što su rodile i čak je 40 posto mama izjavilo da su iskusile taj fenomen, u prosjeku do 6,8 godina nakon porođaja. Jedna žena je priznala da joj se to događalo skoro 30 godina nakon porođaja.

20 posto žena kaže da još uvijek svakodnevno osjećaju “udarce”, dok je veći postotak onih kod kojih se javljaju nekoliko puta tjedno. Jedna mama rekla je da su toliko uvjerljivi da bi “mislila da je još uvijek trudna da nije držala dijete u rukama”. Druga je priznala da je kupila test za trudnoću da se uvjeri da nije u drugom stanju.

Kako prenosi Kidspot, većina žena ističe da su uživale u tom osjećaju “koji je u njima budio nostalgiju za uzbudljivim danima trudnoće”. Neke, koje su proživjele neki oblike traume u trudnoći ili pri porođaju, zbog te su pojave bile zbunjene ili zabrinute.

Iako nitko ne zna zbog čega žena može osjećati fantomske udarce nakon trudnoće, čini se da imaju veze s godinama. Naime, prema rezultatima istraživanja, češće su ih prijavljivale žene koje su rodile u mlađoj dobi.

Znanstvenici vjeruju da udarci nisu rezultat halucinacija, već ih prepisuju oporavku tijela nakon trudnoće i porođaja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara