Upload
Upute za korištenje
SADRŽAJ
 
1.      REGISTRACIJA I PRIJAVA.. 3
1.1.       Registracija. 3
1.2.       Prijava. 3
2.      PREDAJA OGLASA.. 4
2.1.       Kategorija. 4
2.2.       Osnovni podaci 4
2.3.       Detalji 6
2.3.1.         Dodavanje fotografije ili tlocrta. 6
2.3.2.         Odabir lokacije na mapi 6
2.4.       Kretanje kroz unos oglasa. 7
3.      PRETRAŽIVANJE OGLASA.. 8
3.1.       Pretraga prema kategoriji oglasa. 8
3.2.       Pretraga putem tražilice. 9
3.3.       Dodatne mogućnosti 9
4.      MOJI OGLASI 10
4.1.       Aktivni oglasi 10
4.2.       Neaktivni oglasi 11
4.3.       Prodani oglasi 11
 

 

1. REGISTRACIJA I PRIJAVA

 

1.1. Registracija

Da biste postali korisnik Index Oglasa prvo je potrebno registirati se. To možete učiniti klikom na link „Registracija“ u gornjem desnom uglu. Podaci koje je potrebno upisati su:
  • Korisničko ime
  • Važeća e-mail adresa
  • Lozinka
Nakon što ste upisali potrebne podatke, potrebno je kvačicom označiti da prihvaćate uvjete korištenja te kliknuti na „Registriraj me“. Nakon toga će na vašu e-mail adresu stići link za aktivaciju te trebate kliknuti na taj link kako biste završili proces registracije. Također, vrši se provjera točnosti upisanog broja mobitela tako da Vas kontaktiraju djelatnici Index Oglasa.
 

1.2. Prijava

Prijavu na Index Oglase možete izvršiti klikom na link „Prijava“ u gornjem desnom uglu. Postoje 2 načina prijave:
  1. Upisivanjem korisničkog imena i lozinke koje ste odabrali prilikom registracije
  2. Prijava putem Facebooka
 

 

2. PREDAJA OGLASA

Kako biste predali oglas, kliknite na link „Predaj oglas besplatno“ koji se nalazi na sredini ekrana. Nakon toga potrebno je proći 3 koraka: Kategorija, Osnovno i Detalji.
 

2.1. Kategorija

U ovom koraku odabirete kategoriju i podkategoriju oglasa. Npr. želite li predati oglas za prodaju kuće, prvo kliknite na „Nekretnine“, čime će se otvoriti mogućnost odabira podkategorije gdje ćete odabrati „Kuće“, a zatim će se  otvoriti dodatna podkategorija gdje odabirete „Prodaja kuća“.

Nakon toga potrebno je kliknuti na link „Spremi“ u donjem desnom uglu kako biste prešli na idući korak.
 

2.2. Osnovni podaci

U ovom koraku upisujete osnovne podatke o oglasu. Osnovni podaci koje treba upisati razlikuju se ovisno o kategoriji i podkategoriji oglasa koje ste odabrali.

Sva polja označena zvjezdicom * su obavezna. Pojedina polja imaju padajući izbornik koji se otvara klikom na polje. Polja s padajućim izbronikom označena su simbolom strelice okrenute prema dolje. Npr. kod odabira tipa oglasa pojavljuje se padajući izbornik gdje možete izabrati između 3 tipa - Ponuda, Potražnja i Poklon, kako je prikazano na slici:Uz navedene tipove oglasa moguće je odabrati i zamjenu tako da stavite kvačicu u odgovarajuće polje:Kod nekih kategorija oglasa naziv oglasa bit će predgeneriran. Npr. kod predaje oglasa za nekretnine, nakon što upišete lokaciju, broj etaža i stambenu površinu, ti podaci bit će automatski upisani u naziv oglasa. Ako želite, možete promijeniti naziv oglasa, samo kliknite u polje u kojem se nalazi naziv i izmijenite ga po želji. Naziv oglasa može imati maksimalno 255 znakova (to uključuje slova, brojke, interpunkciju i razmake).

Kratki opis je neobavezno polje, a u oglasu se pojavljuje kao podnaslov. Kratki opis može imati maksimalno 255 znakova.
Opis oglasa je obavezno polje u koje se može upisati maksimalno 2000 znakova.

Nakon unosa osnovnih podataka kliknite ponovo na link „Spremi“ u donjem desnom uglu.

 

2.3. Detalji

U ovom koraku upisujete detaljnije informacije o oglasu te možete dodati dodatne sadržaje ovisno o kategoriji oglasa (fotografije, tlocrte, lokacije na mapi).

2.3.1. Dodavanje fotografije ili tlocrta

Fotografiju ili tlocrt možete dodati klikom na okvir u kojem plavim slovima piše „Dodaj fotografije“, čime će se otvoriti preglednik na vašem računalu gdje zatim odaberete fotografiju i kliknete „Open“.Drugi način dodavanja fotografija je da kliknete lijevom tipkom miša na fotografiju na vašem računalu i povučete je u okvir u kojem piše „Dodaj fotografije“.

Maksimalni broj fotografija je 10, a maksimalna veličina je 8MB. Stranica podržava sve standardne formate fotografija. Iznimka je kategorija Nekretnine gdje je maksimalni broj fotografija 20.

Fotografiju možete ukloniti klikom na X u njenom gornjem desnom uglu.

2.3.2. Odabir lokacije na mapi

Kod kategorije Nekretnine obavezan je i odabir lokacije na mapi. Lokacija se označava crvenim „balončićem“ kojeg možete premjestiti tako da na njega kliknete lijevom tipkom miša i povučete ga na odgovarajuću lokaciju.Nakon popunjavanja 3. koraka, kliknite ponovo na link „Spremi“ i otvorit će se stranica s pregledom oglasa gdje možete još jednom provjeriti sve informacije koje ste unijeli. Oglas u ovom trenutku još nije objavljen pa je potrebno kliknuti na link „Objavi oglas“ koji se nalazi pri vrhu stranice ili, ako želite predati oglas u istoj kategoriji, na „Objavi i otvori oglas u istoj kategoriji“.
 

2.4. Kretanje kroz unos oglasa

Tijekom unosa oglasa, možete se vratiti na prethodni korak klikom na link „Natrag“ u donjem desnom uglu. Također možete prelaziti na prethodni ili sljedeći korak klikom na brojku 1, 2 ili 3 pri vrhu stranice:

 

 

3. PRETRAŽIVANJE OGLASA

 

3.1. Pretraga prema kategoriji oglasa

Oglase možete pretraživati klikom na kategoriju oglasa u dnu stranice:

ili klikom na ikonicu u gornjem desnom uglu stranice čime će se otvoriti padajući izbornik s popisom kategorija oglasa.

Tražite li naprimjer mobitel, kliknite na ikonicu „Mobiteli“ čime će se otvoriti stranica sa dodatnim podkategorijama po kojima možete pretraživati:

Klikom na pojedine podkategorije otvorit ćete dodatnu razinu podkategorija koja pruža mogućnost dodatnog sužavanja pretrage:

 

3.2. Pretraga putem tražilice

Tražilica se nalazi lijevo od linka za predaju oglasa.U polje u kojem piše „Upišite pojam...“ potrebno je upisati jedan ili više pojmova koje tražite. Pretragu dodatno možete suziti odabirom lokacije u padajućem izborniku desno. Nakon toga kliknite na ikonicu    ili stisnite tipku Enter.
 

3.3. Dodatne mogućnosti

Nakon odabira kategorije i podkategorije oglasa ili pretrage putem tražilice, otvorit će se stranica sa oglasima koji odgovaraju vašim parametrima pretrage. U gornjem lijevom uglu nalazi se dodatni izbornik po kojem možete filtrirati pretragu, tj. izmijeniti kategoriju oglasa, odabrati cjenovni rang, tip oglasa, županiju ili odabrati da se prikazuju samo oglasi s fotografijama ili videozapisima.

U gornjem desnom uglu nalazi se padajući izbornik u kojem možete odabrati redoslijed kojim želite da se oglasi prikazuju: od najnovijeg prema najstarijem, od više cijene prema nižoj ili od niže cijene prema višoj.
Pretragu je moguće i spremiti klikom na ikonicu:
Kod spremanja pretrage možete odabrati opciju primanja e-mail obavijesti o novim oglasima koji odgovaraju zadanim parametrima.
Osim spremanja pretrage, moguće je spremiti i pojedinačne oglase, tj. označiti ih kao favorite klikom na ikonicu  u gornjem desnom uglu oglasa. Ponovnim klikom na istu ikonicu oglas se može ukloniti iz favorita.

 

4. MOJI OGLASI

 
Želite li pregledati ili mijenjati oglase koje ste unijeli, kliknite na link „Moj račun“ u gornjem desnom uglu i u padajućem izborniku kliknite na „Moji oglasi“. Otvorit će se stranica s prikazom svih oglasa koje ste unijeli. U gornjem desnom uglu stranice nalazi se filter po kojem možete odabrati drugačiji prikaz oglasa, tj. da se prikazuju samo aktivni, samo neaktivni ili samo prodani oglasi.

 

4.1. Aktivni oglasi

Aktivni oglasi su oni oglasi koji su objavljeni i vidljivi su posjetiteljima Index Oglasa. Kod njih su ponuđene 4 opcije:

Oglase je moguće urediti klikom na „Uredi“ čime će se otvoriti obrazac za unos oglasa te tu možete izmijeniti podatke i spremiti promjene klikom na „Spremi“ u donjem desnom uglu. Klikom na „Deaktiviraj“ oglas će biti deaktiviran i neće biti vidljiv drugim posjetiteljima. Klikom na „Prodano“ označavate da ste prodali predmet ili uslugu iz oglasa i oglas također nije vidljiv drugim posjetiteljima. Klikom na „Briši“ oglas se trajno briše sa stranice.
 

 

4.2. Neaktivni oglasi

Neaktivni oglasi su oglasi koje ste unijeli, ali ih niste objavili ili oni oglasi koje ste objavili pa naknadno deaktivirali klikom na ikonicu „Deaktiviraj“. Oni su vidljivi vama, ali ne i drugim korisnicima Index Oglasa. U bilo kojem trenutku neaktivni oglas možete aktivirati klikom na ikonicu „Objavi“:

Opcije „Uredi“, „Prodano“ i „Briši“ imaju istu funkciju kao i kod aktivnih oglasa (vidi 4.1. Aktivni oglasi).
 

4.3. Prodani oglasi

Prodani oglasi su vidljivi vama, ali ne i drugim korisnicima. Jednom kad oglas označite kao prodan, nije ga moguće više mijenjati niti ponovo aktivirati.