11 navika kojima svakodnevno uništavate svoju kožu

11 navika kojima svakodnevno uništavate svoju kožu
Foto: Instagram

NAŠA koža svakodnevno je izložena mnoštvu štetnih utjecaja od kojih se vrijedno mora braniti.

Zagađen zrak, sunčevo zračenje i brojni drugi čimbenici mogu trajno oštetiti našu kožu i priuštiti nam učestale posjete dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti popraviti učinjenu štetu, piše Insider. No kako biste vi sami pridonijeli zaštiti i njezi kože, obratite pažnju na sljedeće loše navike. 

1. Pretpostavljate da je sva prirodna kozmetika dobar izbor

Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno utjecati na našu kožu, jednako toliko mogu biti i loši. Najbolji primjer je vrlo popularno kokosovo ulje koje se preporučuje u svaku svrhu s prešućivanjem istine o njegovim posljedicama. Naime, kokosovo je ulje izuzetno komedogeno, odnosno začepljuje pore i može biti glavni krivac za akne i prištiće. 

2. Koristite proizvode za djecu

Iako je namijenjeno djeci, ne znači da je namijenjeno i vama. Dječji proizvodi često sadrže umjetne mirise koji mogu iritirati vašu osjetljivu kožu. 

3. Smatrate da su svi hipoalergeni proizvodi dobri za osjetljivu kožu

Gotovo svaki proizvod koji ima oznaku da je hipoalergen ima barem jedan alergen koji može nepovoljno utjecati na vašu kožu, navodi Insider. 

4. Pokušavate silovito odstraniti akne

Jedino čemu možete pridonijeti tim postupkom su sve vidljiviji ožiljci i iziritirana koža koja postaje još osjetljivija. Mehanički piling biste, ako imate problema s aknama, trebali koristiti najviše jednom tjedno. 

5. Sami istiskujete prištiće

Odolite ovoj potrebi kad god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se mjesto istisnutog prišta inficirati pa ćete se sljedeći dan probuditi s još bolnijim i većim prištom. 

6. Rijetko mijenjate jastučnicu

Prema preporuci stručnjaka, jastučnica bi se trebala mijenjati najmanje jednom tjedno. Jastučnice se vrlo brzo prljaju i mogu biti glavni uzrok začepljenih pora. 

7. Prečesto koristite piling

Čak i ako nemate problem s aknama, piling je tretman koji biste trebali obavljati najviše dva puta tjedno i to što je blaže moguće. Prejako struganje lica izaziva iritacije i osjetljivost. Ako ste primijetili da su mehanički pilinzi pregrubi za vašu kožu, svakako ih zamijenite kemijskim pilinzima koji će jednako učinkovito odraditi posao. 

8. Tuširate se vrućom vodom

Vruća voda isušuje kožu u velikoj mjeri. Kako biste potaknuli cirkulaciju i izbjegli pretjerano isušivanje kože, tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom. 

9. Koristite vlažne maramice za uklanjanje šminke

Upravo vlažne maramice mogu biti krivac za alergijsku reakciju. Zamijenite ih blagim gelom za umivanje i micelarnom vodicom. 

10. Spavate sa šminkom

Ovo ne moramo ni objašnjavati. Osim što tako začepljujete pore, ostavljate kožu da se cijelu noć bori s prljavštinom koja se nakupila tijekom dana, od gradskog smoga do znoja. 

11. Koristite preveliku količinu proizvoda ili previše različitih proizvoda

Ni jedno, ni drugo nije dobro za vašu kožu. Ne biste trebali previše eksperimentirati s različitim proizvodima jer vam to može donijeti više štete nego koristi. Isto tako, pridržavajte se količine proizvoda koja je zadana na ambalaži. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara