Anina seksi kuhinja: Hobotnica u umaku od rajčice i fritule

Foto: Filip Dizdar

DRAGE naše Rouge kuharice, mi smo spremne za Badnjak i Božić, pokloni su zapakirani, božićni ukrasi pripremljeni, recepti za Badnjak izabrani. Donosimo vam hobotnicu u umaku od rajčice i osnovni recept za fritule. Dobar tek i sretne praznike!

Hobotnica u umaku od rajčice
 
Potrebno:
 
1 manja hobotnica
1 luk
5 žlica maslinovog ulja
3 rajčice
3 češnja češnjaka
150 ml bijelog vina
origano
ružmarin
bosiljak
peršin
sol, papar
žličica šećera
 
Priprema:
 
Zaleđenu hobotnicu stavite kuhati sat vremena u neslanu vodu. Kad se skuha, ocijedite ju i narežite na komadiće. Na maslinovom ulju dinstajte sitno narezani luk. Rajčici ogulite kožicu i nasjeckajte je na komadiće. Dodajte je luku, promiješajte i dolijte  vino. Kuhajte 15 minuta, dok vino ne ispari. Dodajte sitno narezani češnjak i začine zajedno sa šećerom, promiješajte pa dodajte komadiće  hobotnice i kuhajte još 10 minuta. Poslužite uz palentu ili tjesteninu.
 
Fritule
 
Potrebno:
 
500 ml mlake vode
400 g glatkog brašna
prstohvat soli
kocka svježeg kvasca
2 žlice šećera
korica limuna
1 žličica ruma
 
Priprema:
 
Odvojite 100 ml mlake vode pa u nju dodajte žlicu brašna i žlicu šećera. Promiješajte i izlomite unutra i kocku kvasca pa pustite 10 minuta na toplom da se kvasac aktivira i da nastane pjena.U zdjelu stavite ostatak brašna, napravite udubinu u sredini pa mu dodajte uzdignuti kvasac i sve preostale sastojke. Miješajte žlicom ili mikserom s nastavkom za tijesto, dok ne dobijete sasvim jednoliko, pomalo tekuće tijesto. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite je otprilike pola sata da se tijesto diže. Treba udvostručiti volumen. Dobro ugrijte malo manje od litre ulja u loncu te ubacujte u njega po žličicu tijesta, tako da ga odljepite s drugom žličicom. Okrećite ih i kad porumene izvadite ih na salvetu. Pospite šećerom.
 
Pssst! Za Anin seksi crveni kompletić zaslužna je Lisca!
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara