Neugodna cijena modernog doba: Ljubavne situacije koje ćemo sa sjetom prizivati u sjećanje

Foto: Ralph Lauren

MODERNE su veze fascinantne i vrlo zahtjevne. Još se donedavno sve, više-manje, svodilo na rutinu bez nepotrebnih kompliciranja. Sad, kad je sve (pre)dostupno, uključujući i informacije o potencijalnim partnerima, neke stvari polako gube na vrijednosti:

Ograničene mogućnosti uhođenja

Još se nedavno pod pojmom "uhođenje" podrazumijevalo incognito praćenje nekog kući i jezovito virkanje kroz automobilski prozor do sitnih jutarnjih sati. Dobro, to nije ono što će nam nedostajati, ali će nam definitivno faliti malo misterije koja bi trebala biti obavijena oko nekog tko nam se sviđa. Gdje radi, s kim se viđa, čime se bavi? Odeš na Facebook i pogledaš. Sve je na izvol'te. A kad i odeš na spoj s osobom koja ti se sviđa, moraš se praviti iznenađenom kad čuješ za sve one stvari koje si netom prije pročitala. Savjet - koristi Google tek nakon trećeg spoja.

Neugodni telefonski razgovori

Ovih je dana najvjerojatnije da ćete svoj prvi spoj dogovoriti putem poruke. Iako neki osjećaju leptiriće u trbuhu nakon razmjenjivanja 15-ak poruka glede dogovora na kojem će se mjestu naći, većini to označava smrt za romantiku. Žalimo za vremenima prvih nervoznih poziva u kojima smo mogli čuti podrhtavanje tuđeg glasa, neugodnu tišinu pa čak i konstrukcije rečenica koje nisu imale veze sa zdravim razumom.

Čekanje

Čak su i u Zagrebu na svakom ćošku postavljeni monitori pomoću kojih možemo vidjeti kad će doći sljedeći tramvaj, ne zato što mrzimo kad javni prijevoz kasni već zato što mrzimo neizvjesnost čekanja. Ne znati kako čekati znači biti nestrpljiv sa stvarima koje su bitne. Veze zahtijevaju strpljenje, a strpljenje zahtijeva praksu.

Samoća

Koliko si zapravo minuta na dan sama sa sobom? Ovdje ne mislimo na slušanje muzike, gledanje TV-a ili spavanje. Mislimo na samoću bez ikakvih ometanja sa strane. Nažalost, ovo se odražava i na vezu - kako ćemo uživati u tuđem društvu ako ne možemo uživati u vlastitom (ne, masturbacija se također ne računa)? Potrebno nam je vrijeme provedeno bez tehnologije kako bismo shvatili tko smo i što želimo.

Vrijednost dogovora

U danima kad su mobiteli još uvijek bili stvar luksuza, ljudi su imali dogovore i što je najvažnije - držali su ih se. Nije postojala opcija da se preko poruke izmisli bolest, a kad se i htjelo otkazati u zadnji čas, glumačke su vještine stupale na snagu. Morali smo kašljucati u slušalicu i pričati ekstremnim nazalnim tonom. Danas više, nažalost, dogovor nema toliku vrijednost. Zamisli samo scenarij u kojem si se dogovorila sa svojim frendicama za izlazak, a znaš da ne možeš u zadnji tren otkazati jer je taman počela prva epizoda treće sezone "Sinova anarhije". Vjerojatno bi u tvom životu bilo i malo više akcije nego obično.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara