Signal-peri zube ujutro i navečer

Foto: Press Foto

PREMA podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 90 posto djece ima neki oblik problema sa zubima (Bull, WHO 2005; 83: 661–669). Srećom, većima tih problema se može spriječiti, a navika o pranju zubi ujutro+uvečer pastom za zube koja sadrži fluorid može imati znatan utjecaj.

Unilever, globalni proizvođač pasti i četkica za zube, lansirao je kampanju 'Peri zube ujutro+uvečer', kako bi potaknuo djecu i roditelje da peru zube dvaput dnevno, svaki dan. Kampanja se provodi u zemljama diljem svijeta, a nadahnuta je izazovima roditelja da usade djeci naviku pranja zubi.

U Hrvatskoj, Unilever ovu kampanju predvodi sa svojim brandom Signal, koji želi poslati tri ključne poruke:

-djeca imitiraju razne navike svojih roditelja

-zbog toga, roditelji su odlični uzori za usađivanje dobrih navika
 
-roditelji mogu pokazati svojoj djeci da pranje zubi prije spavanja ne treba biti takvo mučenje nego to može biti vrijeme koje djeca i roditelji mogu provesti zajedno u druženju i zabavi.
 
Signal želi pokazati koliko je važno pranje zubi dvaput dnevno pastom za zube koja sadrži fluorid jer može kod djece smanjiti problem sa zubima i do 50 posto, u usporedbi s djecom koja zube peru jednom dnevno. To znači manje bolnih posjeta zubaru i manje gubitka samopouzdanja što se može dogoditi kod vidljivih problema sa zubima. Osim toga, oralne bolest povezane su i s ostalim ozbiljnim problemima: paradentoza (ozbiljna bolest desni) je povezana s kardiovaskularnim bolestima, srčanim udarima i bakterijskom upalom pluća. U ekstremnim slučajevima, razne oralne infekcije mogu biti i opasne po život, ukoliko se ne liječe.

Zadobiti roditelje da peru zube zajedno sa svojom djecom znači usaditi zdrave navike već od najranije dobi. Kad rutina postane ugodno iskustvo znači da su i djeca i roditelji zaboravili da je to zadatak, već se vesele vremenu koje će provesti zajedno. Tako će djeca lakše usvojiti ove navike kao dio svakodnevne rutine i dalje ih prakticirati salje kroz život i kao odrasla osoba.

Kampanja je globalno podržana i od strane FDI World Dental Federation (Svjetske stomatološke federacije).Savjeti za roditelje:

Perite dječje zube ujutro+uvečer već od pojave prvog zuba

Nikako ne zaboravite oprati zube uvečer

Operite svaki zub – zubari preporučuju pranje zubi tijekom dvije minute kao dovoljno vremena za dobro pranje svakog zuba

Ne zaboravite stražnje zube – tamo se stvara najviše karijesa!

Koristite četkicu za zube prikladnu djeci – s manjom glavom, a kupovinu četkice obavite zajedno s djetetom kako bi dijete izabralo najdražu boju i tako se više veselilo pranju zubi

Počnite koristiti pastu za zube koja sadrži fluorid već od djetetove druge godine. Kupite pastu s dobrim okusom jer će djeca više htjeti prati zube ujutro+uvečer ako im se sviđa okus paste
Zamijenite četkicu za zube djeteta svaka tri mjeseca. Ako je četkica korištena tijekom tri mjeseca, nije više učinkovita.

Odvedite dijete zubaru svakih 6 mjeseci, čak i ako ga ne boli zub. To će pomoći spriječiti druge probleme, a dijete neće toliko osjećati strah zubara ako se navikne na redovan pregled gdje nema brušenja i popravaka

Probajte izbjegavati slatkiše između obroka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara