Uz Marijeve savjete do zavidnih vještina u kuhinji: Tri noža koja svaka kuharica mora imati

Uz Marijeve savjete do zavidnih vještina u kuhinji: Tri noža koja svaka kuharica mora imati

Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index, Lamson

ŽELIŠ naučiti sve tajne kuhinje te postati savršena kućanica kako bi toplim i hladnim jelima mogla razveseliti sama sebe, ali i svoje najmilije? Prati iz tjedna u tjedan savjete mladog kuhara Marija Bobanovića koji će ti objasniti sve što trebaš znati o kuhinjskim alatima te ti pomoći da naučiš raditi nevjerojatno ukusna, a prije svega jednostavna jela!

Prepuštamo vas u spretne ruke našeg Marija!

Kažu da su ljudima najvažnije dvije stvari u životu - hrana i seks, s time da hrana dolazi čak i prije seksa! To vjerojatno znači da je ispred svega pa stoga zapravo i nije čudno što sam svoju karijeru arhitekta zamijenio za ovu kuharsku. Da, odluka je zapravo bila vrlo impulzivna i bez previše razmišljanja. Prijava u MasterChef, a nakon toga i cijeli niz poslova u kuhinjama, edukacija, ali prije svega čisto zadovoljstvo ! Biti u kuhinji za mene je kao dan proveden u zabavnom parku, biti pored hrane spremati istu zabavan je i kreativan posao koji zbilja čovjeka osvaja u potpunosti. Mnogo je još toga za istražiti i probati. Razne kuhinje i egzotične namirnice, fina vina koja čekaju da budu ponovo otkrivene i spremljene, možda ovaj put baš od vaše ruke. Uživajmo zajedno na tom neponovljivom putu ...

Recepti i kuhanje česta su tema u posljednje vrijeme. Kuhari i amateri, znani i neznani, objašnjavaju što i kako da skuhamo. No, prije tog čarobnog i svečanog čina samog kuhanja, načas bih se osvrnuo na nešto bez čega ne bi mogli ni započeti. To je osnovni kuharev pribor na čelu s nožem.

Nož , kroz povijest često predmet obožavanja, a i danas produžena kuhareva ruka bez koje nema dobrog jela. Kao i drugi uporabni predmeti tako i noževi, osim samih uporabnih predmeta, vrlo lako i često postaju statusni simbol jer svojom izradom i cijenom mogu dostići vrlo visoke vrijednosti. U našoj svakodnevnoj kuhinji ja bih se ipak zadržao na nekim prosječnim vrijednostima jer, kao i u svemu, najvažnije je pronaći neku srednju vrijednost koja nas zadovoljava, kako po cijeni tako, naravno, i po kvaliteti. U svakom slučaju ne bih preporučio neke jeftine varijante jer razmislimo li o tome da svaki dan nešto kuhamo, neke dane i više puta, lako je izračunati koliko često taj nož imamo u ruci. U slučaju loše kvalitete i neodgovarajućeg oblika svaka priprema postaje prava muka jer s lošim alatom ni pravom majstoru neće biti lako obraditi namirnicu brzo i učinkovito. Rezultat je loš a sami čin pripreme frustrira...

I zato bih u svakoj kuhinji preporučio barem tri noža:

Chef nož


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što naziv govori, nož šefa kuhinje osnovni je alat, perjanica svakog kompleta, s kojim odrađujemo po potrebi većinu poslova u kuhinji.  Dolaze u raznim veličinama a za kućnu upotrebu preporučio bih s duljinom oštrice do 20 cm. Veći noževi vam donose i veću brzinu rada, ali u kućnim uvjetima gdje nema potrebe za velikim količinama, ova dužina je sasvim dovoljna.

Nož za filetiranjeNoževi za filetiranje tanjih su sječiva i često fleksibilni. To nam pomaže pri filetiranju ribe i mesa gdje želimo dobiti vrlo precizne, često i tanke rezove. Dolaze isto u raznim dužinama od sasvim malih, duljine oštrice 10 cm pa do 30-ak cm duljine koji nam služe za rezanje pršuta ili filetiranje velikih komada ribe. Za kućnu upotrebu preporučio bih nož dužine oštrice 16 cm.

Utility /mali uporabni  nožNajmanji nož koji nam treba je mali uporabni nož. Priprema često uključuje i preciznu obradu koja zahtjeva malo i oštro sječivo. Bilo da se radi o odkoštavanju ili radu s delikatnim komadima mesa ili povrća ovaj nož je nezamjenjiv alat koji nam olakšava rad s manjim komadima. Dužina oštrice oko 10 cm.

Ostali noževi:

Postoji, dakako, još mnogo vrsta i podvrsta, europskih i  azijskih varijanti koji dolaze u svim mogućim veličinama i materijalima, ali to je sad već proširena priča za zaljubljenike i štovatelje noža, u što sam sasvim siguran da će mnogi od vas postati. Za početak nabavite barem ova tri noža i uživajte u kuhanju.

Pssst! Za slijedeći tjedan Mario priprema neodoljivu poslasticu za Valentinovo kojom ćete oduševiti svog dragoga. Budite uz nas i iduće srijede!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara