Ako želite da vam stvari traju dulje, rublje perite na ovaj način

Ako želite da vam stvari traju dulje, rublje perite na ovaj način
Foto: Ana Johnson/Instagram

ZNANSTVENICI su proveli prvo istraživanje na temu ciklusa pranja kako bi ustanovili koji program perilice rublja najmanje oštećuje odjeću. Akademici sa Sveučilišta u Leedsu i stručnjaci iz kompanije Procter & Gamble došli su do zaključka što najviše utječe na to da odjeća izblijedi i popuca, piše Science Daily.

Prilikom svakog pranja rublja, iz komada odjeće izađu stotine mikrovlakana – sićušnih dijelova tkanine koji se izbacuju iz perilice s vodom. Ovo istraživanje se bavilo ispitivanjem utjecaja ciklusa pranja perilice rublja na odjeću. Na kraju su došli do zaključka da i ciklus pranja i temperatura vode mogu znatno skratiti rok trajanja odjeće, isprati njenu boju i utjecati na broj mikrovlakana koji se otkidaju s nje.

"Kraće pranje s manjom temperaturom duže čuva odjeću od izbljeđivanja i deranja", kaže Lucy Cotton, vodeća istraživačica u ovoj studiji.

Znanstvenici su tijekom ovog istraživanja prali nekoliko različitih komada odjeće, a nakon toga ispitivali kako je koji program pranja utjecao na njih.

Zaključci do kojih su došli su sljedeći:

1. Majice su duže održavale svoju boju ako su se prale na hladnijoj temperaturi u ciklusu koji kraće traje.

2. Brži programi i pranja s nižom temperaturom vode smanjili su prijelaz boje s jednog komada na drugi.

3. Znatno manje mikrovlakana oslobađalo se iz odjeće, ako se ona prala u programu koji kraće traje, s nižom temperaturom vode.

Prema službenom izvješću, pranje na nižim temperaturama u bržem programu, smanjilo je oslobađanje mikrovlakana za 52 posto, a izbljeđivanje boje za 74 posto.

"Naša otkrića mogu pomoći u smanjivanju količine nevidljivih komada plastike u okruženju. Sintetička mikrovlakna oslobađaju se prilikom svakog pranja i više od trećine njih dospije do oceana. Ali mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih izvora također su u velikom broju otkrivena u moru, pa smo zabrinuti i za njihov utjecaj na životnu sredinu. Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu znatno smanjiti broj mikrovlakana u okruženju, barem kada je u pitanju način pranja odjeće", kaže Richard Blackburn, koautor studije.

Osim toga, pranje odjeće na temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva umjesto na temperaturi od 40 Celzijevih stupnjeva štedi u prosjeku 66 posto električne energije po pranju, čime se doprinosi i manjoj upotrebi fosilnih goriva i manjoj količini ugljikovog dioksida u atmosferi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara