Evo zašto vam izbijaju prištići na grudima i kako ih se možete riješiti

Evo zašto vam izbijaju prištići na grudima i kako ih se možete riješiti
Foto: Instagram

RIJETKI su oni koji se u životu nisu suočili s aknama, bilo na licu, leđima ili nekom drugom dijelu tijela.

A čak i nakon puberteta mnoge žene muku muče s prištićima na području grudi, čak i ako su tog problema bile pošteđene u tinejdžerskim danima. 

Ako vam je to poznato, onda morate znati da prištiće na području grudi ne biste trebale tretirati kao one na licu, odnosno istiskati ih jer će vam tako samo ostati ožiljci. Da biste ih se riješili, važno je prvo otkriti što ih je uzorkovalo, a u nastavku smo izdvojili pet najčešćih razloga:

Imate velike grudi

Žene s većim grudima podložnije su znojenju na tom području i trljanju grudi o tkaninu ili jedna o drugu što može iziritirati kožu i izazvati prištiće, piše Livestrong. Kako biste to izbjegle, pobrinite se da uvijek nosite čisti grudnjak koji vam je usto i udoban te prave veličine.

Puno vježbate

Pohvalno je ako idete u teretanu pet dana u tjednu, no uski sportski grudnjaci također mogu biti uzrok vaših prištića na grudima. Jedan od načina da ih izbjegnite (ili barem umanjite šanse za njihove izbijanje) je da skinete grudnjak odmah nakon treninga, a definitivno biste ga trebali i oprati nakon svakog nošenja.

A čak i ako ne vježbate redovito i ne nosite sportske grudnjake, jednaki problem mogu izazivati i grudnjaci koji vas stišću.

Imate dugu kosu

Jedan posve neočekivan uzročnik akni na grudima može biti i vaša kosa. Ako imate dugačku kosu koja seže preko grudi, moguće je da se masnoća s nje prenese na kožu što može uzrokovati pojavu prištića. Ako ste ikada imali šiške, onda znate o čemu pričamo jer jednaki efekt kosa može imati i na čelo. 

A način na koji možete izbjeći pojavu prištića na grudima zbog kose je da ju redovito perete i držite podalje od područja grudi.

Koristite proizvode koji iritiraju kožu

Ako imate osjetljivu kožu, na pojavu prištića mogu utjecati i sastojci iz proizvoda za njegu koje koristite. Stručnjaci savjetuju da svakako izbjegavate kozmetičke proizvode za tijelo koji sadrže ulje jer ono začepljuje pore i potiče pojavu akni.

Pretjerano se znojite

Sve što može uzrokovati prištiće na vašem licu može ih uzrokovati i na tijelu. Ako se prištići na vašim grudima pojavljuju samo u toplijem dijelu godine kada se i više znojite, onda je vjerojatno i znoj glavni krivac za njih. Sve što možete napraviti po tom pitanju je tuširati se nakon svake fizičke aktivnosti i izbjegavati neprirodne tkanine tijekom ljetnih mjeseci jer one dodatno potiču znojenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara