Kako su tvoji omiljeni Instagram filteri dobili svoja imena?

Kako su tvoji omiljeni Instagram filteri dobili svoja imena?

Foto: Instagram

INSTAGRAM filteri u posljednje vrijeme služe kao inspiracija za dječja imena.
 
No, kako su sami filteri dobili svoja imena? Iza njih ne stoji nikakvo dublje značenje, već se uglavnom radi o ljudima, mjestima i imenima kućnih ljubimaca. Pa krenimo redom.
 
1. Valencia
 
U ranim danima Instagrama, osnivači Kevin Systrom i Mike Krieger nisu imali 250 zaposlenih, koji bi im pomogli u davanju imena filterima, bez kojih danas ne možemo zamisliti ovu popularnu društvenu mrežu. Tako je Kevin zaslužan za ime jednog od najpopularnijih filtera, slavne Valencije, koja je naziv dobila prema kafiću iz istoimene ulice u San Franciscu.
 
2. Slumber
 
Pomoćnik Mikea Kriegera ovaj je filter testirao slikajući svog malog sina, koji je često spavao tijekom takvih sjednica. Slumber u prijevodu znači "drijemež".
 
3. Ludwig
 
Njemački arhitekt Ludwig Mies van der Rohe, poslužio je kao inspiracija za minimalistički filter Ludwig, a on je i popularizirao izraz "manje je više".
 
4. Perpetua
 
Cape Perpetua, šumoviti je rt u Oregonu, koji strši iznad Tihog oceana, a i sam filter slikama daje zelenu nijansu.
 
5. Juno
 
Mike Krieger za ljubimca ima prekrasnog bernardinca, koji se odaziva na ime Juno.
 
6. X-Pro II
 
To je zapravo skraćenica za tehniku obrade fotografija, poznatu pod nazivom "cross-obrada". Radi se o filteru visokog kontrasta, koji je služio za poboljšanje fotografija, slikanih ne tako dobrim kamerama na mobitelu, 2010. godine, kada je pokrenut Instagram.
 
7. Crema
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Za ovaj filter poslužio je naš omiljeni topli napitak - kava, točnije pjena na njoj, jer i sami filter čini fotografije svjetlima i kremastima.
 
8. Kelvin
 
Radi se o lordu Kevinu, znanstveniku koji je, između ostalog, proučavao temperature, što objašnjava zašto filter fotografijama daje tople tonove.
 
9. Reyes
 
Voditelj proizvoda John Barnett, na ovom je filteru radio na Point Reyesu, poluotoku u Marin Countyju u Kaliforniji, koji je povezivao s "toplim i prašnjavim" osjećajima.
 
10. Clarendon
 
Clarendon Heights elitni je kvart u San Franciscu, u kojem prosječna cijena kuće iznosi oko 1,3 milijuna dolara, a poznat je po prekrasnom pogledu. Drugim riječima, ovaj filter omogućuje tvojim fotografijama da izgledaju "luksuznije" pa ne čudi da je jedan od najpopularnijih.
 
11. Moon
 
Još jedan ljubimac jednog od članova Instagram tima, poslužio je kao inspiracija za naziv filtera.
 
12. Hefe
 
Osim kave, zaposlenici Instagrama jako vole i pšenično pivo, koje se popularno zove Hefeweizen. Kad makneš "weizen", dobivaš samo "hefe" te filter s vibrom, sličnom pivskim naočalama.
 
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara