Muči vas prhut? Ovo su glavni krivci za njenu pojavu

Muči vas prhut? Ovo su glavni krivci za njenu pojavu

Foto: Instagram

PRHUT je jedan od najomraženijih beauty problema. 
 
Neki se ljudi cijeli život muče s perutavim tjemenom, dok se kod drugih javlja povremeno, a u svakom slučaju je neželjena. No, ako joj znate uzrok, prhuti se možete i lakše riješiti te čak spriječiti njenu pojavu, a evo i zbog čega se najčešće javlja:
 
1. Genetika
 
Slično kao i akne, prhut može biti nasljedna, ali u puno rjeđim slučajevima. Najčešće je prhut genetski problem ako netko u obitelji ima kroničnih problema s kožom, poput seboreičnog dermatitisa.
 
2. Stres
 
Čini se da stres, osim bora, sijedih vlasi i niza raznih beauty te zdravstvenih problema, može izazvati i prhut, pogotovo kod onih koji imaju kožu sklonu perutanju i sušenju.
 
3. Hormoni
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznenadna promjena u razini hormona u tijelu također može izazvati prhut. Razlog tomu je što hormoni kontroliraju lučenje masti na tjemenu, pa mogu izazvati i pretjerano mašćenje. U svakom slučaju, kada vidite da vam se kosa iznenada masti ili peruta, lako je moguće da je u tijelu došlo do disbalansa hormona.
 
4. Psorijaza
 
Ako vas uz prhut muči i crvenilo te iritacija kože na tjemenu, moguće je da se radi o psorijazi. Sumnjate li u kožnu bolest, obavezno posjetite dermatologa.
 
5. Suho tjeme
 
Baš kao i svaki drugi dio kože, i tjeme se može osušiti. Suha koža obično je rezultat dehidracije, a kako biste to izbjegli, koristite masku za kosu ili kokosovo ulje barem jednom tjedno.
 
6. Loša higijena
 
Neredovito pranje kose također može uzrokovati prhut zbog nakupljanja mrtvih stanica kože na tjemenu. S druge strane, ni pretjerano pranje nije dobro rješenje. Ako vam je tjeme sklono perutanju, onda kosu slobodno temeljito perite svaka dva dana, u protivnom će biti dovoljno dva puta tjedno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara