Najava hita: Knjiga koja će vas rashladiti čak i ako vam je klima isključena

Najava hita: Knjiga koja će vas rashladiti čak i ako vam je klima isključena
Foto: Instagram, Promo

FANTASTIKA, posebice ona koju nazivamo "epskom", u današnje je vrijeme iznimno popularna. Svjetovi na koje nailazimo u tim knjigama sliče našem, ali su istovremeno puni čarolije i bića iz mašte. Jedna od autorica koja u tom žanru briljira je svakako Naomi Novik koja se proslavila svojim serijalom sa zmajevima u doba Napoleona. Da, dobro ste pročitali - osim klasičnih oružja na bazi baruta, zmajevi su odigrali veliku ulogu. No Novik je vrsna autorica koja ne vrti uvijek istu priču te se odlučila prepričavati poznate bajke. Njezine remiksirane verzije gotovo da nemaju veze s originalima, ali pažljiviji čitatelji naići će na sličnosti, no samo u naznakama i u nadahnuću.

Nakon odlične "Iskorijenjene" Novik se ponovno vraća u svijet europskih narodnih predaja smještenih u izmišljeni srednji vijek ili neko čak mračnije doba. Ovoga se puta okrenula braći Grimm i njihovoj "Cvilidreti". No dobro, taj naslov nije baš privlačan odraslima pa uzmimo onaj malo mračniji, originalni - "Rumpelstilzchen". A priča je itekako mračna. Ipak, Novik se njome koristi vrlo štedljivo te donosi jednu potpuno drugačiju verziju koju će voljeti svi ljubitelji dobre fantastike.

Knjiga "Ledeno carstvo srebra" (engl. "Spinning Silver") u knjižarama će se pojaviti polovinom srpnja, a mi vam predstavljamo naslovnicu. Misteriozni opis izdavača samo je dodatan poticaj da zavirite u ovaj hladni, ali bogati svijet.

"Krute i nepromjenjive okolnosti u kojima su rođene gotovo neizbježno određuju životni put i konačne sudbine djevojaka poput njih. Ali...

Da nije na vlastitoj koži osjetila grubost nepravde koju su podnosili njezini dobrodušni i pošteni roditelji, Miryem nikada ne bi preuzela obiteljski posao u svoje pragmatične ruke i otkrila moć o kojoj će se uskoro pronijeti glas i izvan granica njezina doma.

Da nije okusila prostranost slobode koju donosi posjedovanje vlastita novca, Wandu bi dočekala sudbina njezine majke - iznurila bi se rađajući djecu i danonoćno služeći kakvog seoskog probisvijeta, učeći podnositi ili izbjegavati njegove šake.

Da je kojim slučajem ispunila očeva očekivanja i rodila se lijepa poput svoje majke, Irina bi postala tek sredstvo razmjene; jedan muškarac bi je dao drugome u zamjenu za moć i položaj. 

No odluka ovih triju djevojaka da vlastite živote uzmu u svoje ruke raskinut će unaprijed određen tijek njihovih sudbina i staviti ih na put najopasnijim demonima njihova vremena. 

Kako će sraz čiste, gole pohlepe i dužnosti, poštenja i pravednosti zauvijek promijeniti sudbine ovih djevojaka i svijeta u kojem žive?

Ledeno carstvo srebra Naomi Novik knjiga je koja je s pravom nominirana za najprestižnije književne nagrade koje se dodjeljuju najboljim fantastičnim i znanstvenofantastičnim romanima (Nebula Award 2018. godine, Hugo Award 2019. godine). Premda poprilično obimna, ovo je knjiga koja se čita u dahu, a u mislima i srcu čitatelja ostaje zauvijek."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara