Najava hita: Zastrašujući roman koji otkriva najmračnije zakutke ljudskog uma

Najava hita: Zastrašujući roman koji otkriva najmračnije zakutke ljudskog uma
Foto: Instagram, Promo

HOROR je u posljednje vrijeme vrlo živahan žanr, posebice uzletom filmskih i serijskih adaptacija popularnih knjiga. To je potaknulo autore da se više okrenu onom neopipljivom, misterioznom, onome što nas duboko plaši. No onaj stari gotički osjećaj rijetko ćete pronaći u novijim pričama. Mlada britanska autorica kao da je svoju čitalačku dijetu u potpunosti podredila mračnim klasicima 18. i 19. stoljeća, filtrirajući te priče kroz svoj moderni senzibilitet te ih spuštajući na požutjeli papir perom obasjanim svjetlošću voštanice. Rezultat je knjiga koju obožavaju i kritičari i čitatelji jer unosi svježinu i suptilnost u područje literarne jeze.

Brojni su svjetski mediji pohvalili knjigu "Nijemi pratitelji" (engl. "The Silent Companions") autorice Laure Purcell - od Sunday Expressa preko Timesa sve do Guardiana. Knjiga će uskoro biti u prodaji i u hrvatskom prijevodu, a radi se o još jednom razlogu više zašto posjetiti ovogodišnji Interliber. Knjiga će zamračiti police knjižara za nepunih mjesec dana, a mi vam predstavljamo naslovnicu.

I sam opis knjige izaziva onaj nelagodni osjećaj kao da vas netko gleda, no kada se osvrnete nema nikoga. Ili ipak ima? "Samo nekoliko mjeseci nakon vjenčanja, mlada Elsie Bainbridge ostaje bez svog supruga te odlazi na seosko imanje njegove obitelji pokušavajući stvoriti novi život sebi i svom još nerođenom djetetu. No u staroj i zapuštenoj kući, osim čudne i negostoljubive posluge, Elsie pronalazi tajnovite zaključane sobe, zagonetni stari dnevnik, a noću je bude zastrašujući piskutavi zvukovi. Još gore, Elsie pronalazi i čudnovate drvene figure, oslikane da izgledaju poput stvarnih ljudi - a jedna od njih nevjerojatno sliči Elsie. Tko od osoblja pomiče te zloslutne 'nijeme pratitelje' posvuda po kući i jesu li se Elsienim dolaskom oslobodile zlokobne utvare prošlosti koje su trebale ostati zauvijek skrivene?"

Laura Purcell radila je kao knjižničarka, gdje je otkrila i svoju ljubav prema pisanju romana. Za svoj roman "Nijemi pratitelji" osvojila je nagradu VHSmith Thumping Good Read Award 2018. godine. Osim toga, napisala je još nekoliko povijesnih romana prožetih elementima horora i nadnaravnog. 

Tražili ste nešto za jesen koja miriše na neobično i misteriozno? Upravo to donosi nam ovaj roman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara