Predrasuda je srušena: Dokazano je da su muškarci rastrošniji od žena, pogotovo kad "bare"

Foto: shutterstock

NAJNOVIJE istraživanje pobilo je klasičnu pretpostavku da su žene rastrošnije od muškaraca, izvješćuje Science Daily. Naime, istraživanje koje su proveli znanstvenici na sveučilištu "Arizona State University" pokazalo je da su žene u zadnje vrijeme postale vrlo skeptične kad je novac u pitanju i da više puta razmisle nego što potroše svoj novac dok muškarci češće troše iracionalno.

Ispitanici su stavljeni u različite situacije kao što su dobivanje i gubljenje novčanice od sto dolara, te povećanje i smanjivanje njihovih prihoda za trideset posto. Dok su i muškarci i žene loše primili gubitak novca, nakon što su zatraženi da glume da su na romantičnoj večeri, muškarci su potpuno zaboravili na to i bili spremni "isprsiti se" pred djevojkom koju su izveli, dok su žene, bez obzira na romantičnu situaciju, i dalje mislile o svom financijskom gubitku i bile štedljive s novcem na spoju.

Profesor Douglas Kenrick i studentica Jessica Li provode ovakva istraživanja kako bi doznali koliko je uska povezanost između trošenja novca i "barenja" kod muškaraca, a koliko kod žena. Kompletni rezultati ovog istraživanja naći će se u njihovoj knjizi "Journal of Personality and Social Psychology", koja bi trebala srušiti stereotip da su žene iracionalnije od muškaraca kada je novac u pitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara