Rouge preporuka: Američki bestseler koji je postao neočekivana senzacija

Rouge preporuka: Američki bestseler koji je postao neočekivana senzacija
Foto: Instagram

POSTOJE knjige koje iza sebe imaju marketinšku mašineriju kojom se pokušavaju – i najčešće uspijevaju – probiti na vrhove top-lista.

To su oni bestseleri o kojima se priča puno prije same objave knjige. No ima i onih koje se pojave u tišini, ali svakim novim čitateljem grabe prema legendarnosti. "Djevojka iz močvare" (engl. "Where the Crawdads Sing”) pripada drugoj kategoriji, s dodatkom da je, stigavši na prvo mjesto prodavanosti u Americi, ondje i ostala. Nakon toga krenula je u pohod diljem svijeta pa ćemo je tako ubrzo moći čitati i na hrvatskom.

S više od milijun prodanih primjeraka u godinu dana nakon objavljivanja, roman “Djevojka iz močvare” od samozatajnog se debitantskog djela prometnula u književnu senzaciju: ovaj bestseler The New York Timesa glumica Reese Witherspoon odabrala je za svoj književni klub, ali i kao predložak za istoimenu ekranizaciju koju će producirati upravo njena tvrtka Hello Sunshine. 

“S misterijem koji ostavlja bez daha, zapanjujućim južnjačkim okruženjem te beskrajno fascinantnom junakinjom u središtu, obožavala sam knjigu od trenutka kad sam je počela čitati”, izjavila je Witherspoon. A da nije jedina koja tako misli, dokazuju autorska prava prodana u 23 zemlje te nagrada Goodreads Choice Awards za najbolju povijesnu beletristiku.

Dakle, radi se o romanu na koji svakako treba obratiti pozornost. Knjiga će u knjižarama osvanuti za nekoliko tjedana, a mi vam premijerno predstavljamo naslovnicu.

A evo kako nam je ovaj roman predstavio izdavač: "Godinama su glasine o djevojci iz močvare, Kyi Clark, opsjedale Barkley Cove, mirni gradić na obali Sjeverne Karoline. Tako da je 1969., kad je naočiti Chase Andrews pronađen mrtav, lokalno stanovništvo spremno uperilo prst u Kyu kao krivca za tu zagonetnu smrt. No, Kya nije onakva kakvom je smatraju. Osjetljiva i inteligentna, godinama je preživljavala sama u močvari koju zove domom, sprijateljujući se s pticama i učeći iz pijeska. No, kad dvojicu mladića iz grada privuče njena divlja ljepota, Kya se otvara novom životu – dok se ne dogodi nezamislivo…

U isto vrijeme zapanjujuća oda prirodi, priča o odrastanju koja slama srca te iznenađujuće napeta priča o mogućem ubojstvu, "Djevojka iz močvare" podsjetit će čitatelje kako nas djeca kakva smo nekoć bili nepovratno određuju kao odrasle te kako smo svi mi podložni prekrasnim i nasilnim tajnama prirode."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara