Rouge preporuka: Knjiga koja će vam objasniti tajni govor zvijezda

Rouge preporuka: Knjiga koja će vam objasniti tajni govor zvijezda
Foto: Instagram, Promo

ZVJEZDANO je nebo misterij koji zaokuplja pozornost znanstvenika i umjetnika, ali i svih nas laika već tisućama godina. Planeti, a još više zvijezde, predaleko su da bismo ih istražili izbliza pa se moramo oslanjati na spekulacije, sofisticirane teleskope i, kako se pokazalo, vrlo bogatu maštu promatrača. 

Astrologija je umijeće kojim tumačimo utjecaj svemirskih tijela na ljude i Zemlju. Astronomija, pak, znanstvenim metodama opservacije i zaključivanja nudi neke odgovore. No upravo je znanost o noćnom nebu vrlo nepristupačna jer se oslanja na naprednu fiziku i barata pojmovima od kojih se većini zavrti u glavi.

Ipak, povremeno se pojavi knjiga koja pojednostavnjuje razumijevanje svemira, istodobno pružajući inteligentna objašnjenja prihvatljiva čitateljima potkovanim znanjem. "Astrofizika za ljude u žurbi" bestseler je od dana svojeg izlaska, a uskoro ćemo je čitati i u hrvatskom prijevodu. Povodom interliberskog izlaska knjige premijerno vam predstavljamo naslovnicu ovog velikog hita.

Koja je priroda prostora i vremena? Kako se mi uklapamo u svemir? Kako se svemir uklapa u nas? Na ta će vam dubokoumna pitanja najbolji odgovor dati poznati astrofizičar i autor brojnih uspješnica Neil deGrasse Tyson. Malo je danas onih koji imaju dovoljno vremena za razmišljanje o svemiru. Zato Tyson sažeto i jasno te s mnogo humora svemir približava Zemlji u lako savladivim poglavljima koja se mogu čitati na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme dana prenatrpanog obvezama. Dok čekate na jutarnju kavu, autobus, vlak ili avion, "Astrofizika za ljude u žurbi" ponudit će vam sve potrebno da se sprijateljite s osnovnim astrofizičkim pojmovima: od Velikog praska do crnih rupa, od kvarkova do kvantne mehanike, te od potrage za ekstrasolarnim planetima do potrage za životom u svemiru.

Iz autorove biografije iščitavamo da je čovjek čije riječi možemo smatrati objektivnima. Neil deGrasse Tyson rođen je u New Yorku u istom tjednu kad je osnovana NASA. Zanimanje za svemir pokazao je već u svojoj devetoj godini života nakon posjeta Haydenovu planetarij Američkog prirodoslovnog muzeja. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u njujorškim školama gdje je pohađao znamenitu Bronx High School of Science. Diplomu iz fizike stekao je na Harvardovu sveučilištu, a titulu doktora znanosti iz područja astrofizike na Sveučilištu Columbia. U razdoblju od 1991. do 1994., sudjelovao je kao znanstveni suradnik u postdoktorskim istraživanjima na Sveučilištu Princeton, a 1994. pridružio se radnom timu Haydenova planetarija gdje 1996. postaje ravnatelj. Osim bogate znanstvene karijere, Tyson je i autor nekolicine znanstveno-popularnih knjiga iz područja astrofizike te moderator televizijskih emisija koje javnosti nastoje približiti saznanja o svemiru te popularizirati astrofiziku i znanost općenito.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara