Rouge preporuka: Ljetna romansa dvojice mladića po kojoj je snimljen hit film

Rouge preporuka: Ljetna romansa dvojice mladića po kojoj je snimljen hit film
Foto: YouTube screenshot, Promo

ROMAN "Zovi me svojim imenom" američkog autora Andrea Acimana nedavno je ušao u domaće knjižare, a radi se o međunarodnom književnom hitu koji je dobio i svoju, jednako hvaljenu, filmsku adaptaciju. Kritičari diljem svijeta roman spominju kao naslov koji svakako treba pročitati. Ovo je nesvakidašnja ljubavna priča, a stil pisanja, odabir radnje i osobine likova najhvaljeniji su elementi. I da, ne zaboravimo fenomenalnu atmosferu.

Kao da je znao da će ovih godina 80-e ponovno postati slavne, pisac je radnju knjige smjestio u Italiju 1983. godine (te u iduća dva desetljeća). No ovo nisu američke osamdesete, već sjetno i neuhvatljivo talijansko ljeto u kojem mladići otkrivaju svoj skriveni identitet. Naime, 1983. godine u Italiji se upoznaju tinejdžer, američko-talijanski, židovski dječak, Elio Perlman i 24-godišnji američki židovski doktorand Oliver. Elio je te godine, kao i svake dotad, ljeto provodio u staroj obiteljskoj kući na obali Italije. U vilu isto tako, kao i svake godine, na šest tjedana stiže mladi znanstvenik koji dobiva priliku u okruženju intelektualaca i odličnoj atmosferi pripremiti svoj doktorat. Eliov je otac, naime, znanstvenik koji od svih koji dođu k njima na odmor traži da mu pomognu oko administracije i papirologije. Oliver je odmah po dolasku osvojio sve ukućane, a posebno Elija, koji je ubrzo shvatio da tajanstveni mladić u njemu budi osjećaje za koje nije znao da ih ima. 

Narator cijele priče je Elio, kojem je pisac dao poseban šarm, ali i mogućnost da sve svoje emocije opiše na nevjerojatan način. Čitatelja njegov lik obuzme čim otvori knjigu, a njegove misli, koje ne bismo pripisali nekome tako mladom, dodaju dobrodošlu dubinu. Svakim opisom emocije pisac omogućava čitatelju da i sam proživi ono što u tom trenutku osjeća naš junak. Autor svakako ima umijeće i sposobnost predočiti na sasvim plastičan način protagoniste koji se razlikuje od njegovih čitatelja, ali i njega samog. Svi likovi u ovoj knjizi postaju svakom stranicom sve pristupačniji otkrivajući nam tko i što zaista jesu.

Tijekom romana protagonisti se bore sa svojim najdubljim osjećajima, a tajne postupno izlaze na vidjelo. Tema je aktualna jer se o istospolnoj ljubavi mnogo priča, i to ne baš pohvalnim riječima. No kada zađete u glavu ovih likova, postat će vam jasno da emocije ne možete uvijek birati – naprotiv, gotovo nikada. Isto tako, zašto biste ih mijenjali ako vam se isprva ne svide? Ljepota je u različitosti, ali to je tema za neki drugi članak.

"Zovi me svojim imenom“ knjiga je koja će vas oduševiti, a ljetna romansa između Elija i Olivera veza je koju još dugo nećete zaboraviti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara