Rouge preporuka: Nesavršeno je novo savršeno

Rouge preporuka: Nesavršeno je novo savršeno
Foto: Unsplash, Promo

„NAŠE nesavršenosti čine nas jedinstvenima, a ta jedinstvenost svakog od nas čini lijepim.” Koliko je ova misao lijepa i istinita, barem toliko je i krivo shvaćena. Moglo bi se reći da je u potpunosti neshvaćena. Čak i oni koji kažu da se slažu s time, lajkaju na društvenim mrežama, pa čak ju i podijele, najvjerojatnije svaki dan očajavaju nad nekom nesavršenošću. 

U čovjeka je izgleda utkan poriv da sve podredi svojim željama i fantazijama o savršenstvu. To je, isprva, vrlo praktična ideja jer nam omogućuje da se snađemo u kaosu. Znamo da male bebe to rade vrlo „iskusno”, ali mehanizam itekako ostaje i u poznijoj dobi većine. Što mislite, koliko je života uništio perfekcionizam? Ne zna se broj jer je teško, ako ne i nemoguće, mjeriti, ali pretpostavka je – mnogo njih. Klatimo se iz dana u dan između nemara i perfekcionizma, ne shvaćajući da je stvar u trudu da stvari učinimo boljima, ali još više u tome da popustimo u određenom trenutku.

Japanci su nam, iz svoje kulture, donijeli mnoga blaga, a „wabi-sabi” još je jedno od njih. Uskoro izlazi knjiga istoga naslova koja će nam omogućiti da se bolje snađemo u nesavršenom svijetu.

Korijene wabi-sabija nalazimo u filozofiji zen-budizma i ceremoniji čaja, a razvio se u 16. stoljeću kao odgovor na tada dominantnu estetiku raskoši i materijalnog bogatstva. U svojoj istodobno poetičnoj i praktičnoj knjizi Wabi-sabi japanologinja i zaljubljenica u Japan Beth Kempton razlaže sam koncept te predlaže kako da wabi-sabi primijenimo u svim aspektima našeg života, pojednostavnimo ga i na najbolji način iskoristimo ono što već imamo.

Prvi nam korak može biti uređenje doma, koji uz malo truda i novca možemo pretvoriti u oazu mira i vizualnog sklada. Ova filozofija uči nas da prije svega živimo u skladu s prirodom koja neprestano podsjeća da je sve prolazno, nesavršeno te podložno promijeni i da upravo u tome leži ljepota življenja. Zbog pritiska okoline, većina nas danas ne zna kako prihvaćati promjene, uživati u karijeri ili se nositi s neuspjehom.

„Pogled na svijet koji je nadahnut wabi-sabijem može pomoći da usred kaosa prizovemo mir“, tvrdi autorica jer wabi-sabi možda najviše osjećamo kada usporimo i odlučimo biti prisutni u trenutku, zaboravljajući na prošlost i budućnost te, u svijetu koji se neprestano mijenja, istinski uživamo u ljepoti koja izmiče.

Bilo bi savršeno da ova knjiga postane hit i u nas, ali bit će savršeno i ako je pročita barem nekoliko ljudi kojima će promijeniti život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara