Rouge preporuka za vikend: Krimić koji nas vodi u mračno doba povijesti

Rouge preporuka za vikend: Krimić koji nas vodi u mračno doba povijesti
Foto: Instagram, Promo

SAMO zvanje krvnika danas je, s obzirom na vremenski odmak i njegovo nepostojanje u moderno vrijeme (barem u obliku na koji se odnosi ovaj termin), dovoljno egzotično da potakne maštanje u svakom ljubitelju jezivih tema. Morbidno, da, ali i vrlo intrigantno.

Ovo je prvi roman njemačkog autora Olivera Pötzscha koji je postigao uspjeh na svim većim tržištima. Povijesni krimić koji se bavi progonom vještica, nedostatkom volje i želje za pravdom, opakim konspiracijama te zlokobnim bavarskim miljeom teško može biti dosadan, a autor je to i dokazao napisavši vrlo napet i uzbudljiv roman.

Sedamnaesto je stoljeće bilo vrlo kobno razdoblje za žene. Vještice su se smatrale najvećim neprijateljicama te se žene okrivljavalo za svako zlo koje se dogodilo. Oliver Pötzsch prenosi nam upravo jednu takvu priču čija se radnja odvija u mjestu Schongau u Bavarskoj, gdje se u sedamnaestom stoljeću dogodio velik zločin za koji se htjelo okriviti nedužne ljude kako bi se zatajio veliki kriminal. Poznato i danas, zar ne?

„Krvnikova kći“ roman je koji govori o vremenu nakon Tridesetogodišnjeg rata u malome mjestu Schongau. Iz rijeke je izvučeno tijelo malenog dječaka koji je bio na samrti. Uskoro dijete umire, a gradom se počinju širiti strah i trepet. Više ništa neće biti isto. 

Na ramenu djeteta bio je oslikan simbol koji se u to vrijeme tumačio kao vještičje djelo. Naravno, narod je odmah odlučio za to okriviti jedinu ženu koja se brinula o siročadi u tom mjestu. Riječ je bila o primalji kod koje je taj dječak, kao i mnoga druga djeca, često zalazio kako bi pronašao utjehu, hranu i smještaj. Najjednostavnije bilo je svu krivnju prebaciti na nju pa gradski vijećnici odlučuju kako primalju treba što prije pogubiti kako bi smirili građane koji su već počeli dizati paniku. Divno je stvari rješavati po kratkom postupku!

Krvnik Jakob Kuisl dobiva zadatak da iz nje izvuče priznanje. Međutim, što vrijeme više odmiče, Jakob postaje sve svjesniji da je u pitanju situacija kojom se želi zataškati neko puno veće zlo. Želi se zataškati puno veći zločin i prikriti stvarni krivac. Krvnik, njegova kći i sin gradskog liječnika odlučuju se upustiti u samostalno istraživanje tog ubojstva kako bi spasili život nedužne osobe. Kako vrijeme odmiče, sve više djece u gradu nestaje, a problem postaje još veći kada se leš još jednog dječaka pronađe u šumi. Grad zahvaća histerija.

Oliver Pötzsch najpoznatiji je po serijalu povijesnih romana koje piše o obitelji Kuisl. Suvremeni je pisac čiji su romani obogaćeni detaljima iz povijesti zbog kojih čitatelj dobiva jasan dojam o tim vremenima. „Krvnikova kći“ dio je tog serijala koji je dosad preveden na 23 jezika i prodan u više od tri milijuna primjeraka. Uživajte u blagodatima povijesti! 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara