Usvojite ovih 19 malih navika kako biste bili uspješniji i sretniji

Usvojite ovih 19 malih navika kako biste bili uspješniji i sretniji
Foto: Instagram

NE postaje se uspješan preko noći. To se događa zahvaljujući našim malim uspjesima, koji s vremenom postaju sve veći. Ako želite stvoriti nešto veliko, imate viziju, san ili samo jasno definiran cilj, nije pitanje kako to ostvariti danas ili sutra, nego koje navike će vam biti potrebne kako biste to ostvarili, piše Business Insider.

Počnite prakticirati stvari s ove liste i bit ćete puno uspješniji i sretniji:

1.Učinite ono što kažete da ćete učiniti

Prvi korak u bilo čemu što radite je: manje priče, više akcije.

2. Vodite dnevnik

Svakog dana zapisujte barem jedan odlomak ili jednu rečenicu u dnevnik kako biste bili svjesni što ste tog dana učinili i postigli i kako biste kasnije mogli vidjeti koliko ste s vremenom napredovali.

3. Nemojte lagati

To će vam oduzeti previše vremena, jer kada krenete s jednom laži, druge se same nadovezuju na nju i onda se upletemo u mrežu koju smo ispleli, pa nas ona sputava na daljnjem putu.

4. Uvijek nađite vremena za najbliže prijatelje

Mnogi su, žudeći za uspjehom i srećom, na tom putu zapostavili svoje prijatelje samo da bi shvatili kako im na kraju nešto nedostaje i da nisu sretni koliko su očekivali da će biti. Ako ste svoje prijatelje zamijenili za uspjeh, nećete biti sretni – zato ih povedite sa sobom i trudite se ne zapostaviti ih.

5. Unaprijedite svoje vještine

Ono što danas smatrate svojim hobijem, u budućnosti može biti nešto veoma posebno. Ako volite nešto, unaprijedite to. Ne dopustite da za nekoliko desetljeća sa žaljenjem kažete "nekada sam svirao gitaru", nego se nastavite držati onoga što vas ispunjava.

6. Vježbajte

Idite u teretanu, na trčanje, na jogu... Učinite dobro svom tijelu. Samo budite aktivni na bilo koji način.

7. Okružite se ljudima koji predstavljaju što vi želite postati

Ovo je i navika i izbor. Ako trenutno niste sretni ili vam se ne sviđa kamo ste se uputili, osvrnite se na ljude oko sebe. Moguće je da ni oni ne znaju što će sa svojim životom, pa sve dok budete okruženi takvim ljudima, nećete se pomaknuti s mrtve točke. Nađite one koji su već stigli tamo gdje biste se vi željeli uputiti – prema uspjehu i sreći.

8. Čitajte

Odvojite barem pola sata dnevno za čitanje. To će vam osnažiti maštu i poboljšati koncentraciju, a svjetovi koje otkrijete čitajući neizmjerno će vas obogatiti.

9. Nemojte samo postavljati ciljeve – slijedite ih

Napravite plan za svoj život – što želite postići za godinu dana, što za pet godina, što za deset. A onda napravite detaljan plan za iduća tri mjeseca i pridržavajte ga se. Tako ćete shvatiti koliko ste u raskoraku sa svojim željama, koliko znate i koliko možete, a koliko trebate naučiti kako biste ih ostvarili. Ne odustajte od svojih ciljeva. Ako nešto ne ostvarite u planiranom roku, nastavite ići u tom smjeru sve dok ne dođete do cilja.

10. Nikad nemojte jesti sami

Iskoristite obroke kako biste se povezali i razgovarali s drugima, s prijateljima ili kolegama s posla. Tako ćete u isto vrijeme raditi nekoliko korisnih stvari.

11. Odjenite se za uspjeh

Možda je ovo klišej, ali je važno učiniti – kada se lijepo odjenete, osjećate se samouvjerenije i bolje predstavljate sebe. Neka vam postane navika biti najbolja verzija sebe.

12. Meditirajte i razmišljajte

Odvojite vrijeme za razmišljanje i opuštanje, uz meditaciju ili bez nje. To će vam pomoći prihvatiti ono što ste naučili i shvatiti gdje ste pogriješili.

13. Podučavajte druge

Čak i prije nego što se osjetite kao da ste stručnjak u nečemu, možete prenijeti drugima znanje koje ste stekli do određenog trenutka. Kada to budete počeli raditi, vidjet ćete koliko ćete se lijepo osjećati.

14. Igrajte se

Kad ste posljednji put učinili nešto djetinjasto i potpuno se prepustili? Ne dopustite da dijete u vama umre i što češće se igrajte s drugima.

15. Hranite se zdravo

Način prehrane je navika. Ako ju želite stvoriti, morate je se pridržavati svakog dana tijekom veoma dugog razdoblja. Stvorite naviku brinuti o svojoj prehrani i organizam će vam biti zahvalan, a vi ćete se osjećati puno poletnije.

16. Družite se s ljudima različitih godina

Budite u dodiru sa svim generacijama, ne samo s onima koji su vaših godina. Družite se i sa starijima i s mlađima od sebe, jer i od jednih i od drugih možete puno naučiti.

17. Budite u dodiru s umjetnošću

Nitko se ne nadahnjuje tako što po čitav dan sjedi za radnim stolom. Idite u muzeje, u kino, na koncerte. Idite na umjetničke festivale, na događaje koji vas mogu nadahnuti.

18. Ustanite kada ste htjeli ustati

Navečer kada navijate alarm, obično sebi obećate da ćete ustati čim bude zazvonio. Održite to obećanje.

19. Čitajte svoje želje naglas

Napišite što želite postići u životu i svakog jutra i svake noći prije spavanja čitajte to naglas. Povjerujte u to što čujete i izgovarate. S vremenom ćete biti sigurni da ne postoji prepreka i da ćete to što zamišljate sigurno ostvariti i onda će tako i biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara