MESUT Özil

Özil: Trpio sam odvratne uvrede u Njemačkoj. Reprezentacija? To je gotovo

Özil: Trpio sam odvratne uvrede u Njemačkoj. Reprezentacija? To je gotovo
Foto: EPA

MESUT ÖZIL proživljava najčudniji period karijere.

Ne igra koliko bi htio u Arsenalu, izgubio je status zvijezde u reprezentaciji Njemačke nakon fotografije s turskim predsjednikom Erdoganom, a prije nekoliko mjeseci njega i Seada Kolašinca napali su lopovi noževima usred Londona.

Nijemac turskih korijena otvorio se za Athletic kojem je otkrio zašto više nikada neće zaigrati za njemačku reprezentaciju. Özil se zbog sporne fotografije s Erdoganom našao na meti njemačkih medija i javnosti i od tada mu je puno vrata zatvoreno.

"On je predsjednik Turske i poštivao bih svakog na toj poziciji. Iako sam rođen u Njemačkoj, porijeklo mi je tursko. I da njemački predsjednik ili kancelarka Merkel dođu u London i požele me vidjeti, razgovarati, naravno da bih to učinio, iz poštovanja. Ljudi moraju poštivati ono što sam ja učinio za Njemačku: igrao sam devet godina za reprezentaciju, osvojio Svjetsko prvenstvo, bio jedan od najboljih igrača. Moja je generacija promijenila njemački nogomet, postali smo zabavniji, kao Španjolska", u dahu prepričava Özil.

"Osjećao sam se nezaštićeno, rasistički su me vrijeđali"

Veznjak Arsenala smatra da se mnogo toga promijenilo nakon njegove fotografije s Erdoganom.

"Nakon te fotografije osjećao sam se nezaštićeno, primao sam rasističke uvrede, čak i od političara, a nitko iz reprezentacije nije istupio i rekao: 'Prestanite! On je naš igrač i ne možete ga tako tretirati!' Svi su samo šutjeli. Očekivalo se da se ispričam zbog tog sastanka i priznam da sam pogriješio ili više nisam dobrodošao u ekipi. To nikad neću učiniti.

Znate, oduvijek postoji rasizam, a neki su to iskoristili da ga oslobode. Kao što ja imam pravo fotografirati se s nekim, tako svatko ima pravo da mu se to dopada ili ne dopada. Ono što je uslijedilo razotkrilo je rasizam. Nažalost, u Njemačkoj rasizam više nije problem samo ekstremne desnice, uvukao se dublje u društvo", smatra Özil.


"Pružio sam ruku Nijemcima, oni su je odbili"

Iskusio je to i nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i šokantnog ispadanja Njemačke već u skupini.

"Vikali su mi: 'Vrati se odakle si došao, Jebi se, turska svinjo...' Prije SP-a igrali smo prijateljsku utakmicu u Leverkusenu i zviždali su Gündoganu (koji se također fotografirao s Erdoganom), vikali mu 'jebaču ovaca' i slično. Ja sam prije SP-a trebao biti u nekim reklamama, ali sve su otkazane. Neka od humanitarnih udruženja s kojima sam surađivao maknula su me kao ambasadora i sugerirala mi da se ispričam. Najviše su me uzbudile reakcije iz škole koju sam pohađao u Gelsenkirchenu.

Uvijek sam im pomagao, zajedno smo pokrenuli jedan program i kad sam trebao doći na ceremoniju, upoznati se sa zaposlenicima i djecom, od kojih su mnogi imigranti, poručili su mi da ne dolazim zbog medijske pažnje i porasta desničara u gradu. Nisam mogao vjerovati! Moj rodni grad, moja škola. Pružio sam im ruku, oni su je odbili. Nikad se nisam osjećao gore. Međutim, dovoljno sam snažan da stojim iza svojih uvjerenja, nisam oportunist, i dalje imam jaku vezu s Njemačkom, marketinšku agenciju, što znači da plaćam milijun eura poreza. Mogao sam je preseliti, ali nisam htio. Što se tiče reprezentacije, to je gotovo", zaključio je Özil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara