Apsurd: HOO čeka da netko prijavi Šimunića kako bi reagirao! Prijavio ga - ministar Jovanović

Apsurd: HOO čeka da netko prijavi Šimunića kako bi reagirao! Prijavio ga - ministar Jovanović

Foto: Hina 

SVI peru ruke od slučaja Šimunić! HNS ga neće kazniti, rekao je danas Damir Vrbanović, čovjek za posebne zadatke u HNS-u i njegov izvršni predsjednik. Događaj se, tvrdi, odvio nakon utakmice, a i Šimunić "sigurno nije mislio ništa loše".

Policija je, pak, na zahtjev DORH-a istražila slučaj i objavila da nema elemenata za kaznenu prijavu zbog javnog skandiranja "Za dom spremni", pa lopticu prebacila DORH-u.

Reagirao je konačno i HOO, kao najviše hrvatsko sportsko tijelo. Zltko Mateša objasnio je "da bilo tko može podnijeti prijavu njihovom Etičkom povjerenstvu, pa da će oni potom i reagirati". Odmah im je odgovorio ministar sporta Željko Jovanović.

"Ovo je još jedan dokaz tko i kako vodi HOO! Evo, ja ću im sad poslati prijavu, kad bez nje ne mogu donijeti suvisli zaključak ! Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a ja Željko Jovanović, kao fizička osoba podnosim prijavu Etičkom odboru HOO, jer smatram da je događajima za i nakon utakmice Hrvatska - Island, u kojima je uz navijače sudjelovao i nogometaš Šimunić povrijeđeno dostojanstvo pojedinca , da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Molim da HOO postupi u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti, žurno i bez odlaganja!", objavio je ministar Jovanović na svom Facebooku, gdje su ga jučer zasusli gnusnim komentarima jer je Šimuniću ponudio besplatnu lekciju iz povijesti. 

HOO traži očitovanje od HNS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOO je poslao svoje očitovanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o postupanju i poduzimanju mjera u slučaju događaja koji su se zbili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača i igrača Josipa Šimunića. Njihov stav prenosimo vam u cijelosti. 

"Hrvatski olimpijski odbor uvijek osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela, ljudskog dostojanstva, fair playa, tolerancije ili kulture sporta. U svezi događaja koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island HOO će zatražiti očitovanje svoje članice Hrvatskog nogometnog saveza kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz izvikivanje parola.

Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a svaka fizička ili pravna osoba može podnijeti prijavu Etičkom odboru ako smatra da je navedenim događajima povrijeđeno dostojanstvo pojedinca ili integritet udruge, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, ili do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a.

Ako dođe do takve prijave HOO će naravno postupiti u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti", stoji u očitovanju HOO-a.

Po završetku utakmice Hrvatska - Island i 2:0 pobjede Hrvatske kojom je naša reprezentacija izborila plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu, Šimunić je uzeo mikrofon i uzvikivao "Za dom" na što su mu tribine odgovorile sa "Spremni", a to je izazvalo negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude najutjecajnijih svjetskih medija koji i danas vrlo opširno istražuju ovu temu. Reakcija se očekuje i od krovne svjetske nogometne organizacije Fife.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara