Baldasar: Prodaja je najbolje rješenje za Hajduk, ali nećemo ga prodati

Foto: www.split.hr

IVO BALDASAR, splitski gradonačelnik, održao je redovitu konferenciju za novinare. Ponovno je udarna tema bio Hajduk.

"Bijeli" u sljedećih mjesec dana moraju platiti 30 milijuna kuna. Na naplatu 1.10. stiže 15 milijuna kuna kredita kod Hypo banke, a petnaest dana kasnije još petnaest milijuna kuna uzetih u Prvirednoj banci Zagreb.

"Grad će to morati platiti 99,9 posto, a time će se proračun opteretiti za četiri posto", otkrio je Baldasar koji smatra da je prodaja Hajduka najbolje rješenje, ali da to Grad još neće napraviti. "Volio bih da me demantiraju i da pokažu kako prodaja nije najbolje rješenje.. Baldasar je izjavio i kako će pomoći Hajduku oko naplate transfera Anasa Sharbinija i Ante Vukušića.

Gradonačelnik je prokomentirao i slučaj Spaladium Arene.

"Troškovi, odnosno gubici TPN-a su toliko veliki da nisam siguran da će to biti moguće. Država je voljna dati to, koliko ja imam informacije. Opet nismo riješili problem. Zato što ako dokapitaliziramo TPN, mi nismo dobili kompletnu kontrolu nad TPN-om jer su njegovi gubici toliko veliki. Trebali bi ipak pričekati da vidimo kako se razvija predstečajni postupak koji je jutros otvoren, ako se ne varam u Zagrebu", istaknuo je Baldasar.

Splitski gradonačelnik kaže kako je plan restrukturiranja dobar, ali njegovo ostvarenje ovisi o mnogo faktora.

"Procedura je toliko složena jer su ugovori složeni. Vi imate zemljište koje je državno, pa vam na to zemljište dolazi pravo gradnje koje je predano gradu, a onda je grad svoje pravo gradnje prenio na TPN, koji je isto tako u vlasništvu tri tvrtke koje su uzele garanciju od grada, a u međuvremenu su i TPN i sve tri tvrtke otišle u predstečajni postupak, s upitnim ishodom. To je bitno napomenuti. Onda oni prenose svoje probleme na TPN koji inače ima svojih posebnih problema", kazao je Baldasar.

Plan restruktruiranja predviđa i da banke oproste kamate na kredite obračunate do 2012. godine, a da se glavnica u visini od 45 milijuna eura isplaćuje u roku od 25 godina.

Naime, iako Grad i država ne plaćaju svoje ugovorne obaveze, kamate i dalje idu.

"Moramo s bankama dogovoriti da nam banke dozvole ovo i da se sve praktički prenese na to da grad rukovodi sa svime. Jer bi to pojednostavnilo situaciju i sve skupa bi trebalo doći u ruke grada, da grad ima određenu vrstu autonomije, da može zaista ići u rašćišćavanje cijele situacije i traženje novih potencijalnih investitora", kaže Baldasar. Splitski gradonačelnik upozorava kako je ovaj projekt zapravo neisplativ bez izgradnje poslovnog tornja.

Prema izračunima, dvorana bi trebala raditi 260 dana u godini kako bi bila isplativa, a u njenu izgradnju u startu se krenulo bez pravih izračuna, kaže Baldasar.

"Područje Splita i šire regije, od 350-400.000 stanovnika, teško može puniti dvoranu ovakve veličine s komercijalnim programom, koji bi njoj osigurali samostalnost i dobar financijski rezultat. Gotovo pa nemoguća misija. Jednostavno je u startu sve bilo napravljeno naopako", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara